Ministri već prekršili premijerova obećanja?!

Datum:

Share post:

Iako je premijer Republike Srpske Radovan Višković u ekspozeu obećao smanjenje broja radnika u javnom sektoru, tek što su preuzeli funkcije novi ministri su raspisali konkurse za zapošljavanje novih činovnika.

Višković je u Programu Vlade Republike Srpske za mandatni period 2018-2022. godina, koji je predstavio u Narodnoj skupštini RS, naveo da će posebna pažnja Vlade biti posvećena efikasnosti ukupnog javnog sektora, a što će biti obezbijeđeno kroz šest mjera.

Upravo prva mjera je izmjena strukture budžetske potrošnje i stvaranje fiskalnog prostora za povećanje javnih investicija, za šta je Višković naveo da će biti realizovano „provođenjem niza mjera koje će imati za posljedicu smanjenje učešća potrošnje na plate“.

Najavio je i uspostavljanje Registra zaposlenih u javnom sektoru koji će biti osnov za „operacionalizaciju strateških planova za smanjenje ukupne potrošnje na plate“.

TESTNA REKLAMA

Višković je čak naveo i da će definisati program prelaska radnika iz javnog u privatni sektor u cilju smanjenja broja radnika.

Međutim, novi ministri u Vladi Srpske samo što su preuzeli funkcije počeli su sa zapošljavanjem činovnika, što je suprotno ciljevima koje je Višković postavio kao mandatar i za koje je dobio podršku da bude premijer.

Konkursom koji je objavila danas Agencija za državnu upravu šest ljudi biće zaposleno u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Novi ministar u tom resoru Vlade Boris Pašalić zapošljava četiri viša stručna saradnika, i to za zemljišno-informacioni sistem, za zaštitu geografskog porijekla i tradicionalnih proizvoda, za normativno-pravne poslove i za ratarstvo i povrtarstvo. Traži i dva stručna saradnika za oglede i prognozno-izvještajni rad, od kojih će jedan raditi u područnoj jedinici Gradiška.

U Ministarstvu poljoprivrede su, prema nalazima revizora, na kraju 2017. godine bila zaposlena 154 izvršioca.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić će dobiti dva nova viša stručna saradnika, za normativno-pravne poslove i za međunarodnu saradnju i evropske integracije. Ovo ministarstvo je na kraju 2017. godine imalo 62 radnika, naveli su revizori Glavne službe za reviziju javnog sektora.

I novi ministar finansija Zora Vidović treba dodatne radnike, i to dva viša stručna saradnika, za usklađivanje procedura Ministarstva sa propisima EU i za praćenje zaduživanja opština i gradova, vanbudžetskih fondova i propisa lokalnih vlasti.

Prema podacima Glavne službe za reviziju javnog sektora Ministarstvo finansija je na kraju 2017. godine zapošljavalo 171 radnika.

Javni konkurs za zapošljavanje u navedena ministarstva otvoren je 15 dana.

(SB/Capital.ba)

Izvor: www.rtvbn.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...