Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske propisalo je mjere sprečavanja pojave i širenja ptičijeg gripa, imajući u vidu da se bolest pojavila na području Brodsko-posavske županije u Hrvatskoj, a jedna od njih je popis komercijalnih farmi živine, izjavio je koordinator resora za veterinarstvo u Ministarstvu Negoslav Lukić.

Lukić je rekao da ovu mjeru treba sprovesti do petka, 1. decembra, i to u derventskom mjestu Trstenci i srbačkim mjestima Vlaknica, Brusnik, Kobaš, Seferovci, Nova Ves i Korovi.

On je naveo da se ugroženim područjem određuje krug od najmanje 10 kilometara od žarišta na lokaciji u hrvatskom mjestu Oriovac, na kome je potvrđeno prisustvo ptičijeg gripa.

Lukić je rekao da je u ekstezivnom načinu uzgoja pilića obavezno njihovo zatvaranje u objektu.

On je dodao da je zabranjeno premještanje živine, pilenki, jednodnevnih pilića, jaja, unutar ugroženog područja bez odobrenja nadležnog veterinarskog inspektora kojim se potvrđuje primjena odgovarajućih biosigurnosnih mjera u svrhu sprečavanja širenja influence ptica.

„Ova zabrana ne odnosi se na provoz putem ili željeznicom kroz ugroženo područje, bez istovara ili zaustavljanja“, rekao je Lukić u Srpcu nakon sastanka sa veterinarskim organizacijama i inspekcijom iz lokalnih zajednica Srbac i Derventa.

Prema njegovim riječima, neke od mjera odnose se na to da se svako lice koje ulazi ili napušta farme na ugroženom području mora pridržavati odgovarajućih biosigurnosnih mjera, a vozila i oprema korištena za prevoz živine i ostalih ptica koje se drže u zatočeništvu, lešina, hrane za životinje, đubriva, stelje i ostalih materijala, za koje je lako moguće da su kontaminirani, moraju bez odlaganja biti očišćeni i dezinfikovani.

Lukić je rekao da je cilj sastanka predstavnika Ministarstva i Veterinarskog instituta „Dr Vaso Butozan“ sa veterinarskim organizacijama i inspekcijom grada Dervente i opštine Srbac sprovođenje preventivnih mjera i aktivnosti veterinarske službe putem pojačanog nadzora na živinarskim farmama s ciljem sprečavanja pojave avijarne influence u Republici Srpskoj.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име