Ministarstvo finansija Srpske demantuje Ljubišu Petrovića – “BIJELJINA NIJE OSTALA BEZ NOVCA“

Datum:

Share post:

Ministarstvo finansija Republike Srpske demantovalo je tvrdnje da je došlo do kašnjenja u raspodjeli pripadajućeg dijela po osnovu raspodjele indirektnih poreza bilo kojoj opštini ili gradu u Republici Srpskoj.

Kako kažu, prihodi od svih indirektnih prihoda, ne samo poreza na dodatu vrijednost, doznačavaju se na dnevnoj osnovi i jedinicama lokalne samouprave pripada 24 odsto ukupnih prihoda koje Republika Srpska dobije na dnevnoj osnovi.

Raspodjela je, kažu, redovna, svaki radni dan po unaprijed utvrđenim koeficijentima.

– Ministarstvo finansija Republike Srpske odlučno odbacuje netačne tvrdnje gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića da su republičke vlasti odgovorne za finansijske probleme u ovoj lokalnoj zajednici ili da su odgovorne zbog neisplaćenih plata zaposlenima u Bijeljini. Gradonačelnik Bijeljine javnosti nije saopštio da je kao potpisnik ugovora o regulisanju međusobnih prava i obaveza između Republike Srpske i Grada Bijeljina po osnovu kredita EBRD – Prečistač otpadnik voda u Bijeljini, bio u obavezi da izmiri dospjeli dug, što nije učinio na vrijeme, kao što je bio slučaj u avgustu 2021. godine kada je plaćanje obaveze preuzeo budžet Republike Srpske – saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

Kako navode izministarstva, u Ugovoru o preuzimanju obaveza po kreditu je navedeno sljedeće:

„Opština Bijeljina ovlašćuje Supsidijarnog davaoca garancije da se može direktno naplatiti za iznos neplaćenih obaveza sa računa javnih prihoda koje pripadaju opštini Bijeljina, ukoliko Zajmoprimac ne izmiri obavezu na način propisan Sporazumom o zajmu ili ukoliko Bijeljina na prvi poziv ne izvrši obaveza po garanciji“.

Gradonačelnik Bijeljine “KRIVI“ ministra finansija RS zbog “KAŠNJENJA“ priliva PDV i plata radnicima Gradske uprave?!

– Istovremeno, sa naplatom duga po osnovu kredita kojim se zadužio Grad Bijeljina, ovoj lokalnoj zajednici je po osnovu raspodjele indirektnih poreza na dan 14.02.2023. godine doznačeno 349.472 KM, što znači da opština nije ostala bez sredstava. Neophodno je napomenuti da su Ministarstvo finansija RS i Vlada RS opredijeljeni da podrže svaku lokalnu zajednicu u Republici Srpskoj, vodeći računa o interesu građana Republike Srpske. S tim u vezi podsjećamo da je od 2018. u razvoj grada Bijeljina samo iz evidencija Ministarstva finansija usmjereno više od 9,2 miliona KM budžetskih sredstava – poručuju iz Ministarstva finansija Srpske.

Podsjećamo, radnicima Gradske uprave Bijeljina još nisu isplaćene plate, iako je kolektivnim ugovorom regulisano da se isplaćuju do 10. u mjesecu. Gradonačelnik Ljubiša Petrović (SDS) odgovornost je prebacio na republičjku vlast, tvrdeći da plate kasne jer Bijeljina nije dobila pripadajući dio prihoda od PDV. Na referendumu 19. marta građani će se izjasniti o opozivu Petrovića.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com/srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zatvoreni 22. „Dani komedije“ – Najbolji banjalučki „Hrkači“

Pozorišni festival “Dani komedije”, 22. po redu, otvoren je 27. marta u Bijeljini predstavom “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike...

SRETEN VUČKOVIĆ: Na području Semberije planirano je da ove godine bude zasijano oko 32.500 hektara zemlje (video)

Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, za portal Dešavanja u Bijeljini govorio...

Francuska arhitektura u Bijeljini

Sinoć je u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena izložba posvećena francuskoj arhitekturi, kao završni događaj prvih Dana...

Sedma „Primavera“ u Bijeljini (foto)

U Etno-selu „Stanišići“ u toku je sedmi međunarodni muzički festival „Primavera“. Organizator je Udruženje građana ”Muzički umjetnici Semberije”. Manifestacija...