MINISTARKA VIDOVIĆ: Budžet Srpske stabilan, investicije dvije milijarde evra

Datum:

Share post:

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da je budžet likvidan, izmiruju se sve obaveze, prihodi se pune planiranom dinamikom, a prognoze za narednu godinu su neizvjesne zbog situacije na globalnom tržištu.

– Mi smo kod planiranja budžeta predvidjeli rast prihoda od osam odsto. Mi trenutno imamo inflaciju koja u martu iznosi 10,4 odsto – naglasila je Vidovićeva u intervjuu Srni.

Ona je dodala da stopa inflacije prati stanje zemalja u regionu i istakla da veću stopu inflacije imaju Srbija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora.

– Zadovoljni smo sa ovim stepenom pada inflacije. Naša najveća inflacija prošle godine bila je u septembru i iznosila je 16,8 odsto. U decembru je inflacija bila 13,7 odsto, sada je 10,4 – rekla je Vidovićeva.

Za sada nije planiran rebalans budžeta, ali, navela je ona, polovinom godine biće napravljena analiza i vjerovatno će se razmišljati o rebalansu, odnosno kada se izvrši procjena prihoda u budžetu.

– Poremećena su finansijska tržišta. Kamate rastu. Propadaju banke u SAD. Takođe, kamate podiže i Evropska centralna banka. To nije dobar potez, ali to se radi da bi se smanjila inflacija. Za sada nema drugog odgovora. Inflacija je 100 odsto uvezena kod nas – pojasnila je Vidovićeva.

Ona je podsjetila da inflaciju podstiče štampanje novca bez pokrića u SAD i EU, te dodala da je sukobom u Ukrajini došlo je do dodatnog rasta cijena i sloma tržišta.

– Privreda je kod nas dobro podnijela poremećaje na svjetskom tržištu. Tako će i ostati ako ne bude velikih udara na izvoznike. Nije zahvalno prognozirati, ali napravili smo procjenu do 2025. godine i računamo da bi tada inflacija mogla iznositi tri odsto. Inflacija na tom nivou može da podstakne privredni razvoj – naglasila je Vidovićeva.

REDOVNO SE IZMIRUЈU OBAVEZE, PANIKU ŽELE DA UNESU ONI KOЈI NE MISLE DOBRO SRPSKOЈ

Vidovićeva je navela da već deset godina oni koji ne vole Republiku Srpsku govore o bankrotu, što nema veze sa realnošću jer je Srpska stabilna i svoje obaveze izmiruje na vrijeme.

– Mi smo u ovoj godini značajno, i to za 13,5 odsto, povećali penzije, boračka i socijalna davanja. U budžet smo unijeli i novu obavezu, a riječ je o isplati naknade nezaposlenim roditeljima sa četvoro i više djece, koja na godišnjem niovu iznosi 70 miliona – podsjetila je Vidovićeva.

Govoreći o dugu Srpske, ona je za Srnu istakla da se zna kada dugovi dolaze na naplatu i da se u skladu s tim formira budžet, plan zaduženja i otplate.

– Nikada nismo kasnili dan s otplatom duga. Samo tako možete biti validan klijent. Sve obaveze koje imamo ove godine su značajnije u odnosu na prethodne, ali imamo i značajniji rast BDP-a, koji iznosi 14 milijardi 200 miliona. U prošloj godini je BDP rastao 3,4 odsto. Na Balkanu je samo Slovenija imala veći rast od Republike Srpske – pojasnila je Vidovićeva.

Ona je dodala da je Srpska mala ekonomija i da se zbog toga ne može mnogo zadužiti, kao što to mogu velike i ekonomski snažne zemlje.

– Kod nas je maksimalno dozvoljeno zaduženje, odnosno javni dug 55 odsto, a trenutno je 34,7 odsto. To je najmanji procenat javnog duga koji je imala Republika Srpska u odnosu na BDP. Ukupni dug može ići do 60 odsto a trenutno je na nivou od 42,1 odsto – istakla je Vidovićeva.

Ona je navela da oni koji govore drugačije žele da unesu paniku i destabilizuju Republiku Srpsku, te utiču na smanjenje potrošnje i investicija.

– To je štetno za Republiku Srspku. Moram poručiti građanima da su to prognoze onih koji ne žele da opstane Republika Srpska i rade sve da je sruše. Nije čudno što stranci to žele, oni su se izjasnili da žele unitarnu BiH kao i dio sarajevske politike. Najveći problem je kada to govore naši ljudi – navela je Vidovićeva.

INVESTICIЈE U SRPSKOЈ VRIЈEDNE DVIЈE MILIЈARDE EVRA

Kada je riječ o investicijama, najveći iznos je usmjeren u zdravstvo, školstvo i infrastrukturu, navela je Vidovićeva, i dodala da druge značajne javne investicije finansiraju “Autoputevi”, “Putevi” i “Elektroprivreda Republike Srpske”.

– Mi imamo sada preko dvije milijarde evra ugovorenih radova. Mislim da je to dobro. Kreće se s realizacijom projekata. U maju počinju radovi na hidroelektrani Dabar koje izvodi kineska kompanija – navela je Vidovićeva u intervjuu Srni.

OVE GODINE USVAЈANjE DVA SISTEMSKA ZAKONA

Vidović je najavila da je ove godine u planu usvajanje dva ključna, sistemska zakona, a riječ je o Zakonu o osiguranju i Zakonu o elektronskom novcu.

– Kada je riječ o osiguranju, imamo sivu zonu jer je prevaziđeno postojeće zakonsko rješenje. Moramo to razriješiti donošenjem novog zakona i informacionog sistema – istakla je Vidovićeva.

Govoreći o Zakonu o elektronskom novcu, ona je pojasnila da nema mnogo zemalja sa ovakvim rješenjem, ali će sve biti precizirano i neće biti ostavljen prostor za zaloupotrebu.

– U ovom trenutku elektronski novac je vrlo rizično područje. Uredićemo ovu oblast. Komisija za hartije od vrijednosti biće nadzorno tijelo za promet novca – dodala je Vidovićeva.

Ona je naglasila da će se ući u proces analize Zakona o budžetskom sistemu.

– To je Zakon koji treba kvalitetno analizirati i da odlučimo da li su potrebne izmjene postojećeg ili donošenje novog zakona – zaključila je ministarka finansija Srpske Zora Vidović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: rtrs.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

DODIK: Ukinuti odluke Šmita u roku od 7 dana – Srbi se povlače iz odlučivanja na nivou BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će zatražiti da se ukinu sve odluke Šmita u roku...

Aleksandar Trninić umjesto Vasića novi šef Kluba Ujedinjene Srpske u NS RS (foto)

Kostadin Vasić od danas nije više šef Kluba poslanika Ujedinjene Srpske u NS RS, saznaje portal Dešavanja u...

DODIK: NE BOJIM SE – IDEM DO KRAJA – OHR lobira kod patrijarha da obezbijedi susret mene i Šmita

„Nemojte mi pričati o sankcijama, idem do kraja, NE BOJIM SE“ Dodik tvrdi da OHR lobira kod patrijarha...

Plate osobama koje se nalaze pod američkim sankcijama (OFAK lista) biće uplaćivane na pošte u Srpskoj (foto)

Zbog opasnosti da bi se banke u BiH mogle naći u velikom problemu zbog osoba koje su pod...