MINISTAR TRIVIĆ: Sve spremno za početak školske godine

Datum:

Share post:

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić izjavila je večeras da je sve spremno za početak nove školske godine i da učenici osnovnih i srednjih škola u četvrtak, 1. septembra počinju sa nastavom.

“Sve je spremno i što se tiče i objekata i nastavnog kadra, a posebno je bitno to što u preporukama Instituta /za javno zdravstvo/ nema nikakvih organičenja po pitanju redovnog odvijanja nastave”, rekla je Trivićeva za ATV.

Ona je najavila da će u ovoj školskoj godini biti nekoliko novina, kao što je inoviran nastavni plan i program u osnovnim školama, dok se radilo i na inoviranju djela programa u srednjim školama.

Trivićeva je navela da su urađene promjene u udžbeničkoj politici, tako da će biti četiri udžbenika manje za učenike nižih razreda, a urađena je i digitalizacija sa 19 na 24 udžbenika.

TESTNA REKLAMA

Ona je je istakla da će se novine osjetiti i u učionici, s obzirom da se tokom ovog ljeta radilo i na obukama prosvjetnih radnika u smislu interaktivnosti, da bi i učenici bili aktivni učesnici u nastavi.

Govoreći o investicijama u školstvo, Trivićeva je navela da je u ovoj godini izdvojeno dva miliona KM za rekonstrukciju i adaptaciju školskih objekata sa akcentom na područne škole u ruralnim područjima.

Ona je dodala da je Vlada Srpske izvdojila 1,5 miliona KM za izgradnju osnovne škole u Istočnoj Ilidži, a prezentovano je i idejno rješenje za izgradnju škole u banjalučkom naselju Paprikovac.

Trivićeva je podsjetila da je ove godine iznos za besplatne udžbenike povećan sa 4,4 na 6,2 miliona KM, kao i da to pravo imaju učenici od prvog do četvrtog razreda, djeca iz višečlanih porodica i pobjednici na republičkim takmičenjima, podsjetivši da Ministarstvo porodice, omladine i sporta takođe izdvaja određena sredstva za besplatne udžbenike.

Ona je navela i da je u predhodne tri godine izdvojeno 36 miliona KM za školske objekte, uvođenje digitalizacije, kao i da će avgustovska plata prosvjetarima biti veća za 100 KM.

“To je šesto povećanje plata prosvjetnim radnicima za tri godine”, istakla je Trivićeva.

Ona je rekla da će Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju, za kojeg je Ustavni sud Srpske odlučio da ne vređa ničiji nacionalni isnteres, početi sa primjenom početkom nove školske godine i da prvi put Srpska dobija državne baletske škole.

“Baletske škole su u okvirima umjetničkih škola, a umjetničke škole će prerastati samo preregistracijom sadašnjih muzičkih škola”, dodala je Trivićeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STRUČNI UGAO: Izgradnja malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji

Osnovnu kanalsku mrežu na području Semberije čine primarni kanali: Glavni obodni kanal (GOK), Majevički obodni kanal (MOK) i...

Evropski parlament donio odluku: Uvodi se jedinstven punjač za mobilne uređaje

Evropski parlament usvojio je danas pravila o uvođenju jedinstvenog porta za punjenje mobilnih telefona, tablet uređaja i kamera...

Ljubiša Petrović na čelu organizovanog odlaska na proteste opozicije u Banjaluku (foto, video)

Danas je u Bijeljini organizovan odlazak na najavljene proteste opozicije u Banjaluku. Kako je rekao Gradonačelnik Bijeljine i...

SNSD BIJELJINA: Ljubiša Petrović poziva na bojkot NSRS – DA LI SI SVJESTAN ŠTA RADIŠ?

Saopštenje GrO SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Savezu nezavisnih socijaldemokrata je samo na tri biračka mjesta u Bijeljini upisano...