MINISTAR TRIVIĆ NA PANELU U BEOGRADU: “Srpski jezik i ćirilica temelj identiteta“

Datum:

Share post:

U okviru desete jubilarne manifestacije „Dani Srpske u Srbiji“, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić učestvovala je u panelu na temu „Identitet: jezik, umetnost, kultura – Jedinstvenost kulturnog prostora Republike Srpske i Republike Srbije“ na Univerzitetu umetnosti u Beogradu.

Ovom prilikom, ministar Natalija Trivić istakla je da su srpski jezik i ćirilica temelj našeg kulturnog i nacionalnog identiteta i da je njihova zaštita ključna za srpski kulturološki opstanak. U Republici Srpskoj je stupio na snagu Zakon o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma koji uređuje sistem zaštite, očuvanja i način korišćenja jezika i pisma srpskog naroda, kao nematerijalnog kulturnog nasljeđa, te utvrđuje način društvene brige o zaštiti i očuvanju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma – istakla je Trivićeva.

Podsjetila je da je isti zakon, sa manjim izmjenama, prilagođenim državnom uređenju i prilikama 15. septembra prošle godine donesen i u Republici Srbiji.

– Donošenje ovih zakonskih rješenja je prirodan i logičan slijed u primjeni Povelje o srpskom kulturnom prostoru, sporazuma koji definiše zajedničko djelovanje Republike Srpske i Republike Srbije, potpisan između dva nadležna ministarstva – navela je ona i dodala da je to jedan od najvažnijih dokumenata potpisan između dva nadležna ministarstva u februaru 2019. godine.

TESTNA REKLAMA

Navela je da je kultura ključni resurs za razvoj i da aktivno uključivanje javnosti u proces očuvanja baštine ima veliku ulogu u podizanju svijesti građana o značaju kulturnog nasljeđa, a kroz odgovarajuće obrazovanje i informisanje o kulturnoj baštini i njenom značaju za afirmaciju kulturnog identiteta.

– Кulturno nasljeđe smo dužni sačuvati, zaštititi i ostaviti budućim generacijama kao što su nama ostavili naši preci. Ukoliko znamo ko smo, u kojem smjeru se krećemo i šta tačno posjedujemo, tada možemo definisati kulturu našeg društva. Izgradnjom kulturnog identiteta, društvo definiše kulturu – zaključila je Trivićeva.

Ostali učesnici ovog panela su Branko Ružić, ministar prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, dr Dragan Purešić, zamjenik upravnika Narodne biblioteke Srbije, prof. dr Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“, Ljilja Petrović Zečić, direktor Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, Svetislav Goncić, v.d. upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, Dijana Grbić, v.d. direktora Narodnog pozorišta Republike Srpske, Vladimir Кecmanović, urednik Кulturno-umetničkog programa RTS i Ernest Zavila, urednik Кulturnog programa RTRS.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

PETROVIĆ: Sugrađani, podržite sutra Centralni miting SDS, PDP i Pokreta za pravdu i red na bijeljinskom Gradskom trgu (video)

Nosilac liste SDS za narodnog poslanika u NSRS za Izbornu jedinicu 6, Ljubiša Petrović poziva sve sugrađane Bijeljine...

BIJELJINA: Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta

Nikad nije kasno početi s novom vrstom sporta - Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije Grada...

Koncert Dušana Sekulića u Bijeljini – tražila se karta više

Koncert svjetskog virtuoza na harmonici Dušana Sekulića i prijatelja, upriličen povodom Dana grada Bijeljine izazvao je ogromno interesovanje....

Google sprema novu alatku za zaštitu privatnosti korisnika

Google uvodi novi način za uklanjanje rezultata pretrage koji sadrže lične podatke. Čak i oni koji najviše vode računa...