„Vidljivi su efekti uredbe Vlade Republike Srpske o ograničavanju marže na cijene osnovnih životnih namirnica, a i u narednom periodu radiće se na ublažavanju inflacije“, rekao je za Srnu ministar trgovine i turizma Denis Šulić.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić izjavio je da Republika Srpska ima šta da ponudi na domaćem i inostranom tržištu, prvenstveno kada je riječ o hrani, te najavio da se traži način da se donese uredba da bi se pomoglo ugostitetljima koji u ponudi imaju domaće proizvode.

„Želja mi je da značajniju saradnju ostvare vlasnici ugostiteljskih objekata sa domaćim proizvođačima. Prednost uvozne hrane je samo marketing, a kvalitet je na strani proizvoda iz Republike Srpske“, naglasio je Šulić u intervjuu Srni.

Kada je riječ o domaćoj hrani, on je istakao da je značajno to što su se regionalno okupili mali proizvođači koji otvaranjem maloprodajnih objekata plasiraju svoje proizovde.

„To je iskorak koji se dešava samo u Republici Srpskoj. Tako nešto nemamo u regionu. Mi smo organizovali dvije konferencije gdje smo okupili regionalne proizvođače. Razgovarali smo o načinu brendiranja njihovih proizvoda i kako da dođu do većeg broja kupaca“, rekao je Šulić.

On je napomenuo da je potrebno pažnju obratiti na najmlađu populaciju u Srpskoj da bi se adekvatno edukovala o značaju kupovine domaćih proizvoda i podsjetio da je bio domaćin učenicima osnovnih škola iz Srpca.

Šulić je naveo da su cijene osnovnih životnih namirnica u Republici Srpskoj ove godine znatno niže nego lani, čemu je, između ostalog, doprinijela i uredba Vlade Srpske o ograničavanju marži u prometu robe, te je dodao da je zbog izražene inflacije i pokrenuta kampanja „Društveno odgovorni“ kojoj se pridružio veliki broj trgovačkih lanaca u Srpskoj.

„Vidljivi su efekti uredbe Vlade Republike Srpske o ograničavanju marže na cijene osnovnih životnih namirnica, a i u narednom periodu radiće se na ublažavanju inflacije“, rekao je za Srnu ministar trgovine i turizma Denis Šulić.

On je istakao da efekti uredbe postoje i da revnosno rade i inspekcijski organi.

„Kažnjavaju se oni koji krše uredbu. Pratimo tržište i vidjećemo s kojim mjerama ćemo izaći u narednom periodu kada je riječ o obuzdavanju inflacije. Iako su cijene nafte i naftnih derivata rasle u prethodnih nekoliko sedmica, znatno su niže nego prošle godine“, ukazao je Šulić.

REKORDNA POSJETA TURISTA, RADITI NA KONTROLI I EDUKACIJI

Kada je riječ o turizmu, ministar navodi da ima razloga za zadovoljstvo, jer je posjećenost ove godine za 20 odsto veća nego u istom periodu lani uprkos lošijoj zimskoj sezoni.

„Radili smo na edukaciji vlasnika hotela i pružalaca usluga smještaja. U protekla četiri mjeseca imamo više od 500 novoregistrovanih pružalaca usluge `stan na dan`, registrovano je više od 1.700 novih ležajeva. Raduje me podatak iz Trebinja da je u julu ove godine ostvareno 51 odsto više noćenja u odnosu na prošlu godinu koja je bila rekordna“, naveo je Šulić.

On je ukazao na podatak da su u većini turističkih mjesta u Republici Srpskoj popunjeni smještajni kapaciteti, ali i najavio dodatne inspekcijske kontrole.

„Ono što naši hotelijeri i pružaoci usluga smještaja prijavljuju i ono što imamo na terenu nije srazmjerno. Imamo hotele koji posluju na nivou popunjenosti većem od 50 odsto ali i one koji posluju ispod 15 odsto. Pažnju ćemo posvetiti hotelima koji imaju ispod 35 odsto popunjenosti smještajnog kapaciteta što je ekonomski minimum za poslovnu održivost“, rekao je Šulić.

On je istakao da je u završnoj fazi prednacrt zakona o ugostiteljstvu, ali i zakona o boravišnoj taksi.

„Da bismo razvijali turizam, važno je da imamo jasne pokazatelje i na taj način kreiramo sadržaj za turiste“, rekao je Šulić.

Šulić je ukazao da je u interesu pružalaca usluga smještaja da prijave stvaran broj posjetilaca jer na taj način pomažu promociju turističkih destinacija i otvaraju vrata za nove posjetioce.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име