Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić prisustvovala je danas u Gornjem Dragaljevcu kod Bijeljine svečanoj akademiji povodom 170 godina rada Osnovne škole „Stevan Nemanja“ koja je najstarija na sjeveroistoku BiH.

Stojičićeva je rekla da je proslava 170 godina postojanja i rada značajan jubilej i povod da rukovodstvo i zaposleni ove škole sa gostima dostojno proslave ovaj dan.

„Proslavljamo ovaj dan sa željom da škola radi još dugo na zadovoljstvo sadašnjih, ali i budućih generacija“, rekla je Stojičićeva.

Ona je navela da Vlada Srpske ulaže u obrazovni sistem Republike Srpske, prije svega u infrastrukturu, ali i digitalizaciju kako bi se nastava odvijala u optimalnim uslovima i na savremeni način.

„Na tom putu stoje i određeni problemi koje rješavamo u hodu. Nadam se da idemo ka tome da sve dovedemo na veoma zavidan nivo“, rekla je Stojičićeva.

Jovica Đokić, direktor Osnovne škole „Stevan Nemanja“, rekao je da je ova obrazovna ustanova najstarija na sjeveroistoku BiH i da prvi dokumenti govore da je izgrađena 1853. godine za vrijeme turske vlasti.

„Šezdesetih godina je prenesena na ovo mjesto gdje je i danas, a pokriva 11 područnih i centralnu školu u Gornjem Dragaljevcu“, rekao je Đokić.

On je naveo da školu trenutno pohađa 266 učenika, čiji se broj iz godine u godinu smanjuje, što predstavlja veliki problem.

Prva osnovna škola u Gornjem Dragaljevcu počela je sa radom 1853. godine za vrijeme turske vladavine.

Turske vlasti su na zahtjev uglednih mještana Gornjeg Dragaljevca i crkvenih vlasti dozvolile otvaranje osnovne škole u okviru crkve.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име