MINISTAR PAŠALIĆ: Zagarantovana cijena od 3,9 KM za kilogram žive vage

Datum:

Share post:

Vrlo je uznemirujuća činjenica da je BiH treća zemlja u svijetu po uvozu govedine iz Evropske unije. Nakon Hong Konga i Gane, BiH je treća i uvozimo oko 36.000 tona, dok ostalih balkanskih zemalja nema ni u prvih 15, istaknuo je na sjednici Vlade RS ministar poljoprivrede Boris Pašalić.

Kako smo pisali, Vlada RS prihvatila je na 44. sjednici, održanoj u Banjaluci, Informaciju o stanju u proizvodnji i plasmanu junećeg mesa u Republici Srpskoj kada je potvrđeno da će izdvojiti 2.000.000 KM za interventni otkup tržišnih viškova tovnih junadi u RS, s ciljem zaštite domaćih poljoprivrednih proizvođača.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, rekao je da će ova mjera biti realizovana do kraja januara 2020. godine, stoji u saopštenju na stranicama Vlade RS.

Zagarantovana cijena je 3,9 KM po kilogramu

“Ova mjera važi samo za privredne subjekte i proizvođ​ače iz Republike Srpske. Dakle, privredni subjekti koji otkupe junad, zakolju ili dalje trguju sa njom prema afričkim zemljama, će imati određeni podsticaj po kilogramu žive vage“, istakao je resorni ministar i dodao da je zagarantovana cijena prema proizvođačima 3,9KM po kilogramu žive vage.

TESTNA REKLAMA

Ministar Pašalić objasnio je da je proizvodnja junećeg mesa u RS u prethodne četiri godine gotovo udvostručena.

U stajama 7.000 junadi spremnih za isporuku

“Taj rast proizvodnje junetine je bio motivisan dobrim trgovinskim ugovorima sa Turskom, međutim, ove godine je taj aranžman izostao. Osim određenih sporazuma nemamo realizaciju tog ugovora“, rekao je ministar Pašalić.

Ministar poljoprivrede naglasio je da se u stajama trenutno nalazi preko 7.000 junadi, spremnih za isporuku, koje domaći proizvođači ne mogu prodati na domaćem tržištu.

BiH treća zemlja u svijetu po uvozu govedine iz EU

“Takođe, vrlo je uznemirujuća činjenica da je BiH treća zemlja u svijetu po uvozu govedine iz Evropske unije. Nakon Hong Konga i Gane, BiH je treća i uvozimo oko 36.000 tona, dok ostalih balkanskih zemalja nema ni u prvih 15. To je zaista nešto čime se perspektivno moramo ozbiljnije baviti“, istakao je ministar dodajući da je saradnja sa ministrom spoljne trgovine i ekononomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem i ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH Šemsudinom Dedićem bila dobra.

“Zaista smo se dobro razumjeli, ne mogu reći nijednu lošu riječ, ali osim razgovora i zaključaka, nema realizacije ni ugovora sa Turskom, niti mjera koji mogu proizaći iz Zakona o spoljnotrgovinskom poslovanju BiH, a koje se odnose na eventualne barijere ili mjere u vezi ograničenja uvoza tih proizvoda iz drugih zemalja“, naglasio je ​ Pašalić.

Ministar poljoprivrede pojasnio je da postoji razrađen mehanizam kroz ovaj Zakon.

Pašalić: Potrebna nam je odlučnost

“Ovaj mehanizam se stidljivo koristi. Još nismo pokazali potrebnu odlučnost, kao neke druge zemlje u okruženju, da aktiviramo te mjere i u prvi plan stavimo interese naših poljoprivrednih proizvođača, a u drugi plan interese trgovaca i poljoprivrednih proizvođača u drugim zemljama“, poručio je ministar poljoprivrede.

Prema njegovim riječima, postoji najava da bi mogao krenuti izvoz junadi za Tursku.

“Ako se ne desi, mi procjenjujemo da bismo u ovom dvomjesečnom periodu mogli polako da smanjujemo pritisak i tako pomognemo našim proizvođačima“, zaključio je ministar poljoprivrede.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: agrosavjet.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

DRAGIŠA KATIĆ KALE: Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi

Jedan o mlađih sinonima FK “Proleter“ Dvorovi. Dugogodišnji igrač, kapiten, trener i direktor stadiona u Dvorovima, omiljen, poštovan...

ŠAROVIĆ: SDS na izbore izlazi pod sloganom “Živjećeš bolje“

Srpska demokratska stranka na predstojeće izbore izlazi sa sloganom „Živjećeš bolje“, saopštio je ovo danas na konferenciji za...

MALETIĆ: Savo Bakajlić preko Nedžada Biće koji ima “SAKSIJU ZEMLJE“ i federalnih udruženja hoće nemire u Srpskoj

Zoran Maletić, pomoćnik ministra za poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, komentarišući današnju konferenciju za medije Udruženja poljoprivrednika "Sela...

Savo Bakajlić traži ostavku Gradonačelnika Bijeljine i raspuštanje Skupštine (video)

Predsjednik Udruženja „Sela Semberije i Majevice“, Savo Bakajlić, danas je održao konferenciju za medije na kojoj je zatražio...