MINISTAR Pašalić u Bijeljini: Imamo ODLIČNU SARADNJU sa Gradom Bijeljina

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić sastao se danas da Gradonačelnikom Bijeljine Mićom Mićićem, gdje su razgovarali o poljoprivrednoj proizvodnji i vodoprivrednim aktivnostima na ovim prostorima.

„Zaključak teme proljetne sjetve je da je sve prošlo u redu i da je čak posijano više nego što je planirano. Razgovarali smo i o izgradnji sistema za navodnjavanje u Crnjelovu i Batkoviću i o rekonstrukciji kanala „stara Dašnica“, jer ta tri sistema praktično čine jednu cjelinu. Završetkom ovih radova imaćemo funkcionalan sistem za navodnjavanje na 1000 ha što smo prošle godine u ovo doba i najavili“, rekao je Pašalić.

Pašalić je najavio da će za mjesec dana biti pušten sistem Crnjelovo sa vrijednošću radova od oko 4,5 miliona KM, a dogodine i Batković čija je vrijednost oko 5 miliona i „stara Dašnica“ vrijednosti od oko 3 miliona.

„Mi u principu govorimo o ulaganju od nekih 12,5 miliona KM u ovoj i narednoj godini. Od toga 85% je obezbijedila Vlada, a 15% lokalna zajednica. Još jedna od tema razgovora je bila regulacija korita rijeke Janje koju ćemo završiti u junu ili julu mjesecu, projekat čija je vrijednost 7,1 milion KM. Radovi na kanalu Dašnica su pri kraju i teku svojom dinamikom. U Vladi smo našli sredstva i da saniramo ustavu na Drini, mjesto gdje kanal Dašnica uzima vodu iz Drine za potrebe protoka kroz grad“, istakao je Pašalić.

On je rekao da Vlada Srpske ulaže oko 33 miliona KM za navodnjavanje i vodoprivredne objekte na području Bijeljine i da su uz učešće opštine, te investicije su oko 35-36 miliona KM.

„Još uvijek nismo završili Drinski nasip i to je aktivnost koja ne ide onom dinamikom kojom smo planirali. Mi smo imali sredstva, ali ne možemo da ih utrošimo do kraja godine dok traje projekat. Uložićemo još jedan napor da svakom proizvođaču platimo po 4 KM po metru kvadratnom za zemljište koje bismo izuzeli za formiranje trase za Drinski nasip. Ukoliko ne bude išlo proglasiće se javni interes kada će vještaci dati svoju procjenu. Sačekaćemo još koji mjesec, jer je besmisleno da već dvije godine imamo sredstva na raspolaganju, imamo projekat završen, a da zbog jedne grupe proizvođača ovako važan posao čeka“, najavio je ministar.

On je napomenuo da je već spremno 1.600.000 evra, a dodatni novac biće obezbijeđen iz projekta Evropske investicione banke.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić rekao je da u vrijeme pandemije poljoprivreda zauzima posebno mjesto i da resorno ministarstvo učestvuje kako bi što više moguće pomoglo poljoprivrednim proizvođačima.

"Zajedno sa Ministarstvom u prethodnom periodu obezbijedili smo više hiljada paketa, od kojih u Bijeljini 539 za sjetvu u poljoprivrednoj proizvodnji, a u skladu sa mjerama koje imamo, Skupština grada je donijela odluku da naš Agrarni fond uveća za 500.000 KM za pomoć poljoprivrednicima", rekao je Mićić.

Mićić je istakao da je ostvaren veći od planiranog i da je to mnogo bitno u ovakvim uslovima.

„Život teče dalje, mi nijednu investiciju nismo zaustavili. Ministarstvo i Grad Bijeljina rade dalje. Sistem za navodnjavanje u Crnjelovu će biti uskoro gotov i bitno je da napomenemo da će ove godine biti besplatan zbog situacije sa korona virusom, ali i da vidimo koliki su troškovi. S obzirom da je sve to dobro prihvaćemo, mi idemo dalje. Ministar i ja smo danas potpisali sporazum o sufinansiranju novog projekta koji će na lokalitetu Batković. Navodnjavaće se površine iz istog kanala, iz iste crpne pumpe“, istakao je Mićić.

Gradonačelnik je naveo da se uređenja kanala Dašnice privodi kraju, a da će pored samog uređenja korita, biti sređeno i šetalište pored kanala.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Dnevni centar za djecu sa smetnjama u razvoju u Bijeljini obilježio Međunarodni dan osoba sa invaliditetom – Potrebno je afirmisati njihove kapacitete (foto)

Korisnici Dnevnog centra za djecu sa smetnjama u razvoju Centra za socijalni rad u Bijeljini, druženjem sa gostima...

PREMINUO pukovnik Pavle Pajo Milinković prvi komandant Prve posavske brigade IBK VRS

U Rumi je u 75. godini preminuo pukovnik Pavle Milinković -Pajo, prvi komandant Prve posavske brigade Vojske Republike...

Crveni krst RS povodom Međunarodnog dana volontera, šalje poruku poštovanja i zahvalnosti volonterima i aktivistima (foto)

Obilježavajući 5. decembar – Međunarodni dan volontera, Crveni krst Republike Srpske posredstvom strukture koju čine 64 opštinske i...

NSRS, Odbor za predstavke u Bijeljini: Zadovoljavajuća bezbjednost i poštovanje prava u zavorima

Predsjednik Odbora Narodne skupštine Republike Srpske za predstavke, prijedloge i društveni nadzor Zagorka Grahovac izjavila je danas da...