MINISTAR PAŠALIĆ: Isplatila se višemilionska investicija u Crnjelovu – sistem za navodnjavanje je spas (video)

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Boris Pašalić, zajedno sa ministrom komunikacija i transporta BiH, Vojinom Mitrovićem i pomoćnikom ministra poljoprivrede, Zoranom Maletićem, danas je obišao pumpnu stanicu gdje je izgrađen sistem za navodnjavanje u Donjem Crnjelovu kod Bijeljine.

Ministar Pašalić podsjetio je na obećanje dato poljoprivrednicima prije četiri godine, da će izgraditi sistem za navodnjavanje, te je u Crnjelovu, Batkoviću i Kojčinovcu trenutno oko 2.000 hektara pod sistemom za navodnjavanje.

Pašalić je istakao da se investicija vrijedna 22 miliona maraka isplatila, jer je sistem za navodnjavanje spas za ratare i povrtare.

„Jako je važno istaći da naši poljoprivredni proizvođači ovde imaju besplatno korištenje vode. Ovo što smo uradili otvara nam mogućnost i imamo takav kapacitet da možemo da uradimo dodatne površine pod navodnjavanjem i nastavićemo raditi u tom smislu i narednih godina. Oko 2.000 hektara je urađeno u posljednje četiri godine u Crnjelovu, Batkoviću, i sada u Kojčinovcu, koje polako puštamo u rad. Vlada Srpske ukupno je uložila 22 miliona KM sredstava, što iz budžeta, što iz raznih projekata, a tu spadaju i troškovi čišćenja i sanacije kanala stara Dašnica, kojim se doprema voda iz Drine na ovo područje“, rekao je Pašalić, te dodao da smatra da se nije zakasnilo sa izgradnjom sistema, koji je proizvođačima i ranije bio na raspolaganju.

TESTNA REKLAMA

Govoreći o problemima koji su se dogodili u proteklih 20ak dana na sistemu za navodnjavanje, a izazvani slabim dotokom vode, Pašalić je rekao da su riješeni u rekordnom roku.

„Problem je nastao zbog niskog vodostaja koji je evidentan i u regionu. Vodostaj Drine je trenutno najniži u posljednjih 70 godina“, rekao je Pašalić, te zamolio proizvođače da racionalno koriste vodu.

Ovom prilikom, ministar Pašalić osvrnuo se i na štetu koju je izazvala suša, te rekao da je sastavljen Stručni tim u ministarstvu koji se bavi evidentiranjem šteta.

„Nažalost, teško je reći kolika je šteta od nepogode, jer razlog još traje, nama još traje suša i danas stanje koje imamo već sutra i za pet dana će biti drugačije. Ima štete, ali te štete nisu svuda jednake, imate područja u Srpskoj gdje se ne vide značajne štete, ali imate i područja gdje su usjevi potpuno uništeni. Mnogo toga zavisi i od hibrida i agrotehike koja je korištena, vidjećemo šta ćemo da radimo, ali sigurno ćemo naći način da pomognemo proizvođačima“, rekao je Pašalić.

Kako je istakao, ove godine izdvojena su značajna sredstva za poljoprivredu, pored 75 miliona iz budžeta, izdvojen je još 31 milion iz Kompenzacionog fonda, što je ukupno 106,5 miliona.

Pašalić je takođe podsjetio da Vlada RS sa 50% podržava osiguranje usjeva, te je ovom prilikom pozvao proizvođače da osiguraju usjeve, s obzirom da nam je ova godina pokazala da bez sistema za navodnjavanje, neće biti ni poljoprivrede.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

U Bijeljini počelo ponovno brojanje glasova sa 13 izbornih mjesta

Gradska izborna komisija (GIK) Bijeljina počela je danas otvaranje vreća i ponovno brojanje glasova radi pravilnog objedinjavanja utvrđenih...

Sastanak Izvršnog odbora RSS: Dokazali smo snagu, nastavljamo još jače

Republička stranka Srpske /RSS/ održala je večeras u Bijeljini sastanak proširenog Izvršnog odbora na kojem su analizirani rezultati...

“DESNA RUKA” Dodik o isključenju Igora Radojičića iz SNSD

NEKADAŠNJA “DESNA RUKA” Dodik otkrio šta misli o isključenju Igora Radojičića iz SNSD Lider SNSD Milorad Dodik izjavio je...

Vukanović o rezultatima izbora: Kandidatura Vojina Mijatovića je bila plod dogovora s Dodikom

Nebojša Vukanović, lider liste Za pravdu i red, komentarisao je za Klix.ba izborne rezultate i poručio da je...