MINISTAR NEŠIĆ: Ukinuti zabranu ulaska intelektualcima u BiH

Datum:

Share post:

Ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić izjavio je da se mnoga lica, pogotovo intelektualci poput istoričara Miloša Kovića nalaze na listi zabrane ulaska u BiH iz političkih razloga, te da očekuje da će se to promijeniti nakon sastanka sa predstavnicima Obavještajno-bezbjednosne agencije (OBA) BiH i Službe za poslove sa strancima.

„U narednom periodu imaćemo sastanak sa predstavnicima OBA i Službe za poslove sa strancima u vezi sa zabranom ulaska pojedinih lica u Republiku Srpsku i BiH. Očekujem da ću na tom sastanku vidjeti zbog čega je pojedinim licima zabranjen ulazak u BiH“, rekao je Nešić Srni.

On je izrazio očekivanja da će svim onim licima koja ne predstavljaju bezbjednosnu prijetnju po BiH biti dozvoljen ulazak u zemlju.

„Smatram da se mnogi ljudi, pogotovo intelektualci poput profesora Kovića, nalaze na listi i zbog političkih razloga i zahtjeva SDA“, rekao je Nešić.

On je dodao da očekuje od svih službi na nivou BiH da svoj posao rade profesionalno, bez stranačkih uplitanja, kao i da se sve odluke donose u skladu sa zakonom.

„Očekujem da će mnogima, pogotovo intelektualcima, biti dozvoljeno da posjete BiH i Republiku Srpsku, odnosno da im budu ukinute mjere zabrane“, rekao je Nešić.

Granična policija BiH u martu prošle godine nije dozvolila profesoru Koviću da uđe u BiH na graničnom prelazu Vardište, uz obrazloženje da „predstavlja opasnost po bezbjednost BiH“. Odluka o zabrani ulaska donesena je krajem februara 2022. godine.

Ković je profesor na Odjeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu i već 13 godina je gostujući profesor Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Osim Kovića, ulazak u BiH na prelazu Karakaj 25. marta 2022. godine nije dozvoljen ni advokatu Goranu Petronijeviću, jer, kako je navedeno u rješenju, „predstavlja prijetnju bezbjednosti, javnom poretku, javnom redu i miru i javnom zdravlju u BiH ili međunarodnim odnosima BiH“.

Prethodno je sa prelaza Rača vraćen bivši komandant Žandarmerije Srbije, general Bratislav Dikić zbog, kako je navedeno, evidencije u registru o strancima, koji popunjava i vodi Služba za poslove sa strancima.

Poznatom ruskom piscu Zaharu Prilepinu je prije pet godina odlukom nadležnih organa zabranjen ulazak u BiH, uz obrazloženje da predstavlja „prijetnju bezbjednosti“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Šta slijedi nakon što je NS RS donijela Izborni zakon Srpske?

Poslanici većine u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojili su u noći sa četvrtka na petak novi Izborni zakon...

VUKANOVIĆ: Ljudi iz Srbije da se ne miješaju u političke prilike u Srpskoj (video)

Nebojša Vukanović, ispred Liste za pravdu i red na NSRS obratio se predsjedniku NSRS, Nenadu Stevandiću, kritikujući činjenicu...

Sergej Barbarez novi selektor fudbalske reprezentacije BiH

Barbarez je naslijedio Savu Miloševića koji nije produžio ugovor nakon što selekcija BiH nije uspjela izboriti plasman na...

MARKOVIĆ, PDP: Plaćanjem doprinosa sankcionisanim licima doći će u problem i fondovi u Republici Srpskoj (video)

Slaviša Marković, poslanik PDP iz Bijeljine u NS RS uzeo je aktivno učešće na Trinaestoj posebnoj sjednici NS...