MINISTAR NEŠIĆ: Politički montirana optužnica – Krivično djelo bi bilo da predsjednik Srpske nije potpisao ukaz

Datum:

Share post:

Saopštenje predsjednika DNS prenosimo u cjelosti:

“Odluka Suda BiH da vrati na doradu optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Miloša Lukića potvrđuje naš stav da je riječ o politički montiranoj optužnici bez ikakvog pravnog utemeljenja. Samo Tužilaštvo BiH je sposobno da podigne optužnicu bez krivičnog djela i da je BiH iole pravna država postupajući tužilac bi odgovarao za zloupotrebu položaja“, izjavio je predsjednik DNS-a Nenad Nešić.

Prosto je nevjerovatno, kaže on, da neko podigne optužnicu a da makar ne izmisli krivično djelo.

“Jasno je da nema krivičnog djela jer predsjednik Republike je ispoštovao svoju ustavnu obavezu da u roku od sedam dana potpiše ukaz o proglašenju zakona koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske. Krivično djelo bi postojalo da ga nije potpisao. Isto tako, Službeni glasnik ne može birati šta hoće a šta neće objaviti nego je obavezan da objavljuje zakone za koje je donijet ukaz“, naglašava Nešić.

Jasno je, ocjenjuje predsjednik DNS-a, da je optužnica pisana s brda s dola u ambasadama i sarajevskim kuhinjama, a da je postupajući tužilac dobio na potpis.

“Zamislite, u vrijeme kolektivnog godišnjeg odmora u Tužilaštvu BiH osvane optužnica u tako složenom predmetu. Biće da je donijeta na plažu na potpis“, napominje Nešić.
Prvi čovjek DNS-a izrazio je nadu da će Sud BiH sačuvati zadnje mrvice kredibiliteta pravosuđa i oduprijeti se političkim pritiscima da potvrdi montiranu političku optužnicu.

“Na Sudu BiH je da li će pokazati da je BiH pravna država ili kolonija u kojoj kadija i tuži i sudi. Optužnica bez krivičnog djela protiv prvog čovjeka Republike Srpske najbolje govori o pravnoj nesigurnosti unutar BiH i političkim uticajima u pravosuđu. Politika se mora izbaciti iz pravosuđa, i sada je više nego ikada jasno da nam je neophodna lustracija pravosudnog sistema kako bi on bio nezavisan od uticaja sa strane“, zaključio je Nešić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Svečano otvaranje košarkaškog terena na stadionu Radnika

U sklopu stadiona Radnik u Bijeljini obnovljen je i stavljen u upotrebu za našu djecu i omladinu sportski...

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...