Ministar Mitrović posjetio A.D. „ORAO“

Datum:

Share post:

Okrenuti budućnosti preduzeća i kvalitetu izvršenog posla

Preduzeće “Orao” A.D. uspjelo je u prošloj godini izmiriti sve poreske obaveze na ime poreza i doprinosa, u iznosu većem od devet miliona KM. Vlada Republike Srpske je pomogla oko kreditnog zaduženja ovog preduzeća i izvršenja tih obaveza, izjavio je ministar za privredu i preduzetništvo  u Vladi Republike Srpske Vojin Mitrović nakon današnje posjete preduzeću “Orao” A.D.  u Bijeljini.

“ Važno je da se plate radnicima redovno isplaćuju i da se uplaćuju porezi i doprinosi. Prosječna plata zaposlenih u prošloj godini iznosila je 1.111 KM. To je pozitivno u odnosu na raniji period. Namjera menadžmenta, kako sam obaviješten, je da od prvog januara povećaju platu za četiri odsto. Ukoliko uzmemo u obzir i povećanje minimalne plate, sigurno je da će plata zaposlenih u narednom periodu biti značajnije povećana. Raduju nas poslovni planovi “Orla” za naredni period. Određeni ugovori sa Srbijom nisu realizovani u prošloj godini i mi se nadamo da će njihova realizacija otpočeti u narednim danima. To će doprinijeti povećanju prihoda “Orla”. Mi ćemo u narednom periodu, ispred Ministarstva privrede i preduzetništva, u saradnji sa resornim ministarstvima iz Srbije pomoći da “Orao” dobije dobre ugovore koji će omogućiti komotnije poslovanje u ovoj godini”, izjavio je ministar Mitrović, istakavši da ga raduje činjenica da “Orao” radi na osvajanju remonta jednog novog motora koji će obezbijediti prihode u narednih desetak godina.

Ministar Mitrović je istakao da će to zaposlenima obezbijediti sigurnu egzistenciju, kao i egzistenciju ovog preduzeća na području Republike Srpske.

Direktor “Orla” Mladen Stojanović, nakon razgovora sa ministrom Mitrovićem, izjavio je da je “Orao” strateško preduzeće od interesa za Republiku Srpsku i da će zaposleni nastojati da opravdaju taj status.

“U “Orlu” trenutno radi 343 radnika, od čega je 104 radnika sa VSS, a to je trećina zaposlenih. Povećanje plata je jedan od  imperativa u narednom periodu, jer želimo da ostvarimo prosjek plata na nivou prosjeka plate Republike Srpske. Okrenuti smo prema kvalitetu, prema našim kadrovima i tu orjentaciju ćemo nastaviti u narednom periodu. Razgovarali smo s ministrom Mitrovićem o neophodnosti obezbjeđenja i školovanja stručnih kadrova. Dobili smo uvjeravanje da će se sistemski raditi na tome i da će se školovati kadrovi za potrebe industrije. Naš primarni kupac broj jedan je Ministarstvo odbrane Republike Srbije. Takav tretman imaju od osnivanja preduzeća, već sedamdeset i osam godina. Tu tendenciju ćemo nastaviti. Sretni smo što Republika Srbija prepoznaje da je ovo preduzeće jako bitno za sistem funkcionisanja Srbije, jer obezbjeđujemo resurse vazduhoplova Republike Srbije.  Ono što je novo, prepoznali smo da moramo ulagati u nove proizvode. Imamo znanje, tehnologije, ljude i iskustvo za osvajanje novog motora i ova godina će biti u znaku osvajanja novih procedura za generalni remont novog motora. Već u 2024. i pet godina nakon toga planiramo da remontujemo sedamdesetak novih motora. To je ono što podrazumijeva razvoj i napredak. Remont novog motora će biti završen do decembra ove godine i od prvog januara naredne godine idemo u serijski remont. To je budućnost o kojoj pričamo”, izjavio je direktor Mladen Stojanović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: semberija.info

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Kvadrat stana znatno poskupio

Za samo godinu dana završeni i prodati novi stanovi u Banjaluci su po kvadratu poskupjeli za čak 1.143...

Grad Bijeljina učesnik programa Provođenje Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja

Grad Bijeljina je izabran da, kao jedan od osam opština i gradova i tri kantona, učestvuje u programu...

MINISTAR BUKEJLOVIĆ: Kleveta i neovlašteno prikazivanje kažnjavaće se novčano ili zatvorom

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske propisana su krivična djela kleveta i neovlašteno objavljivanje...

Danas u bijeljinskoj Bolnici edukacija na više nivoa

U operacionima salama danas odvojeno rade četiri vrsna stručnjaka, dok istovremeno u konferencijskoj sali rukovodioci odjeljenja i službi...