MINISTAR MITROVIĆ NIJE POTPISAO zaključke sastanka u Lionu: Rusija se pominje kao agresor

Datum:

Share post:

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović nije potpisao predložene zaključke na sastanku u Lionu o efikasnoj rehabilitaciji i održavanju infrastrukture plovnih puteva na Dunavu i njegovim plovnim pritokama, s obzirom na to da se u prvom pasusu zaključaka pominje "agresija Rusije na Ukrajinu".
 

Zaključke su predložili ministri i šefovi delegacija nadležni za saobraćaj iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, BiH, Slovačke, Ukrajine i Srbije, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Mitrović je u izlaganju na sastanku ministara transporta dunavskog regiona, koji je održan juče i danas u Francuskoj, rekao da je na prvom mjestu kompletiranje izgradnje Koridora “Pet ce” kao osnovnog koridora koji prolazi kroz BiH, čime će se unaprijediti transportni sektor u BiH.

On je istakao da je potreba bolje povezanosti od sjevera ka jugu i od istoka prema zapadu prepoznata u Indikativnom proširenju, čija je realizacija u toku.

Mitrović je ocijenio da je realno očekivati da kompletna osnovna mreža na indikativnom proširenju Transevropske transportne mreže (TEN-T) bude završena do 2028. godine, kada je riječ o drumskom koridoru.

– Razvoj i unapređenje plovnog puta rijeke Save je jedan od prioriteta, kao i luka koje se nalaze na ovoj rijeci. Povezanost drumske i željezničke mreže sa lukama je preduslov za dalji razvoj multimodalnosti. Završetkom Koridora „Pet ce“ i Luka Ploče u Hrvatskoj će dobiti puno veći potencijal – rekao je Mitrović.

On je naveo da nedostaje bolja veza između Luke Bar u Crnoj Gori sa Koridorom “Pet ce”, što se pokušava obezbijediti prijedlogom izgradnje drumskog i željezničkog koridora kroz BiH od Čapljine preko Trebinja do Podogorice u Crnoj Gori.

Mitrović je rekao da BiH dijeli granicu od 1.000 kilometara sa EU, te da je potreban sasvim novi pristup i nove ideje, kao i sva dostupna tehnološka rješenja koja se mogu iskoristiti da bi se ubrzao saobraćaj s obzirom na to da, kako je naveo, nekada vozač provede na graničnom prelazu i po nekoliko sati.

– Uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza te analiza i unapređenje prekograničnih procedura sigurno daju načine da se postojeće stanje znatno unaprijedi. Uz adekvatna ulaganja u dalji razvoj u ovoj oblasti, imaćemo konkurentan region. Transport mora postati otporan i na promjene koje se stalno dešavaju i prave zastoje – rekao je Mitrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

U 2024. oživljava “stari, dobri“ festival “Znanjem, pjesmom i igrom kroz Semberiju“ (foto)

Ono čime se Semberija može ponositi su vrijednosti koje će ove, 2024. godine ponovo biti oživljene u novom...

Bijeljinske rukometašice grabe ka tituli (foto)

Dva dana, dvije utakmice i dvije pobjede! Ostvarile su ovo rukometašice ŽRK "Radnik" iz Bijeljine koje su proteklog...

MZ “POPOVI“: Bez i malo stida gradonačelnik se oglasio u vezi Doma kulture u Popovima! (foto)

Na tekst gradonačelnika Bijeljine oko neodržavanja prostorija u Domu kulture Popovi oglasila se i  MZ Popovi preko FB...

LJUBIŠA PETROVIĆ: Užasan simak iz Popova – neodgovornost i neodržavanje Doma kulture (foto,video)

-Nemojte da ovakve slike se šire iz naših sela, molim vas, minimum koji možemo uraditi je da pokupimo...