MINISTAR MITROVIĆ NIJE POTPISAO zaključke sastanka u Lionu: Rusija se pominje kao agresor

Datum:

Share post:

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović nije potpisao predložene zaključke na sastanku u Lionu o efikasnoj rehabilitaciji i održavanju infrastrukture plovnih puteva na Dunavu i njegovim plovnim pritokama, s obzirom na to da se u prvom pasusu zaključaka pominje "agresija Rusije na Ukrajinu".
 

Zaključke su predložili ministri i šefovi delegacija nadležni za saobraćaj iz Austrije, Bugarske, Hrvatske, Njemačke, Mađarske, Moldavije, Rumunije, BiH, Slovačke, Ukrajine i Srbije, saopšteno je iz Ministarstva komunikacija i transporta u Savjetu ministara.

Mitrović je u izlaganju na sastanku ministara transporta dunavskog regiona, koji je održan juče i danas u Francuskoj, rekao da je na prvom mjestu kompletiranje izgradnje Koridora “Pet ce” kao osnovnog koridora koji prolazi kroz BiH, čime će se unaprijediti transportni sektor u BiH.

On je istakao da je potreba bolje povezanosti od sjevera ka jugu i od istoka prema zapadu prepoznata u Indikativnom proširenju, čija je realizacija u toku.

Mitrović je ocijenio da je realno očekivati da kompletna osnovna mreža na indikativnom proširenju Transevropske transportne mreže (TEN-T) bude završena do 2028. godine, kada je riječ o drumskom koridoru.

– Razvoj i unapređenje plovnog puta rijeke Save je jedan od prioriteta, kao i luka koje se nalaze na ovoj rijeci. Povezanost drumske i željezničke mreže sa lukama je preduslov za dalji razvoj multimodalnosti. Završetkom Koridora „Pet ce“ i Luka Ploče u Hrvatskoj će dobiti puno veći potencijal – rekao je Mitrović.

On je naveo da nedostaje bolja veza između Luke Bar u Crnoj Gori sa Koridorom “Pet ce”, što se pokušava obezbijediti prijedlogom izgradnje drumskog i željezničkog koridora kroz BiH od Čapljine preko Trebinja do Podogorice u Crnoj Gori.

Mitrović je rekao da BiH dijeli granicu od 1.000 kilometara sa EU, te da je potreban sasvim novi pristup i nove ideje, kao i sva dostupna tehnološka rješenja koja se mogu iskoristiti da bi se ubrzao saobraćaj s obzirom na to da, kako je naveo, nekada vozač provede na graničnom prelazu i po nekoliko sati.

– Uspostavljanje zajedničkih graničnih prelaza te analiza i unapređenje prekograničnih procedura sigurno daju načine da se postojeće stanje znatno unaprijedi. Uz adekvatna ulaganja u dalji razvoj u ovoj oblasti, imaćemo konkurentan region. Transport mora postati otporan i na promjene koje se stalno dešavaju i prave zastoje – rekao je Mitrović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

MILIČEVIĆ: Nedopustivo je izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja

Apsolutno je nedopustivo izvršnoj vlasti dati opšti imunitet od krivičnog gonjenja jer to znači amnestiju od kriminala, korupcije...

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...

SPC slavi Svetog Jakova Persijanca

Na današnji dan crkva slavi Svetog Jakova Persijanca, hrišćanskog mučenika i svetitelja koji je živeo u 5. veku. Pravoslavni...