MINISTAR MINIĆ: Za dva, tri dana možemo odahnuti

Datum:

Share post:

Ministar poljoprivede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je danas da je zahvaljujući blagovremenoj reakciji institucija Srpske izbjegnuta veća šteta od poplava i da će se za dva, tri dana sigurno moći odahnuti kada je riječ o vodostajima.

Minić je u Bijeljini rekao novinarina da su na vrijeme izvršene sve najave u vezi sa obilnim padavinama i rastu vodostaja, da su institucije blagovremeno reagovale i obavijestile građane i da je šteta minimalna.

“Vlada Republike Srpske je vršila koordinaciju svih aktivnosti, pogotovo u slivu rijeke Drine. Hidroelektrana u Višegradu je značajno smanjila ispust, pratimo šta se dešava u slivu rijeke Save. U naredna dva, tri dana sigurno da ćemo moći odahnuti”, izjavio je Minić koji je danas obišao vodoprivredni objekat – ustava Janja.

Iz ovoga se, kaže, mora izvući nekoliko zaključaka, a prvi je da se mora urediti informacioni sistem koji će zajedno sa hidrologijom pratiti i sinoptičarsku progonozu.

On je istakao da je Bijeljina jedna od najugroženijih kada je riječ o poplavama, ali je dodao i da su uložena značajna sredstva doprinijela tome da danas nije situacija kakva bi bila da nije urađeno, te naveo podatak da su ranije u slivu rijeke Drine, kada je protok bio oko 700 metara kubnih u sekundi bile mnogo veće štete, nego sada kada je protok 2.300 i 2.400 kubika.

Minić je istakao da je volio i da je danas vidio gradonačelnika Bijeljine, ne da bi pričali o bilo kakvoj politici, animozitetima, već o građanima.

“Mislim da treba da budemo maksimlano profesionalni i ozbiljni”, istakao je Minić.

On je dodao da je Vlada tu da odreaguje na vrijeme i sve će raditi da to bude preventivno, ali se ne smije dozvoliti bilo kakva podjela kada je u pitanju lokalna zajednica, da bude inferiorna prema nečemu što dolazi iz druge političke opcije.

Minić je naveo da obilaze sva područja koja su potencijalno bila ugrožena, te da bi volio da nije došlo do svih problema kada je riječ o trasi Drinskog nasipa.

“Mislim da se, kada je u pitanju rijeka Drina, kao i Sava, mora sinhronizovati, raditi sa komisijama slivova tih rijeka, usklađivati, obezbijediti ogromna sredstva. Ona ne mogu biti brzo riješena, ali potrudićemo se ispred resornog ministarstva da taj proces što prije krene i da se što prije završi što bi stvorilo veću sigurnost svih građana Bijeljine”, zaključio je Minić

Minić, direktor “Voda Srpske” Miroslav Milovanović i vršilac dužnosti direktora Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović sastali su se tehničkim osobljem “Voda Srpske” kod vodoprivrednog objekta u Janji, mjesnoj zajednici gdje se protekle noći u vikend-naselju iz korita djelimično izlila Drina.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: Moja Bijeljina
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO gradu Bijeljina, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mirić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

Uprava BiH za zaštitu zdravlja bilja: Jović potpisao protokol o saradnji u fitosanitarnoj oblasti sa Crnom Gorom

Direktor Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja  Predrag Jović i direktor Uprave za sigurnost hrane, veterinu i fitosanitarne...