Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Savo Minić, danas je prisustvovao sastanku sa semberskim poljoprivrednicima i predsjednikom Udruženja poljoprivrednika „Sela Semberije i Majevice“, Savom Bakajlićem.

Bakajlić je istakao da su poljoprivrednici imali nekoliko zahtjeva, a odnosili su se na jesenju sjetvu, porez na dohodak, koji je, kako kaže Bakajlić, loše koncipiran.

„Mi ne možemo da izmognemo situaciju da se pokrijemo papirološki, jer nas stavljaju zakonski u SP ili D.O.O. Imamo prijedlog da to ide po katastru, po katastarskoj čestici… Takođe,  tražili smo da za jesenju sjetvu bude 800KM po hektaru, s obzirom da je cijena sjemenske pšenice šest puta viša nego što je sad tržišna cijena. Mi ne možemo na takav način posijati bez pomoći države“, rekao je Bakajlić, te dodao da bez zaštite domaće proizvodnje i uvođenja plavog dizela na nivou BiH, poljoprivrednici ne mogu opstati.

„Treba da prodamo ambar pšenice za jednu kiflu – to nikad nije bilo“, zaključio je Bakajlić.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, potvrdio je da su današnje teme bile jesenja sjetva i prijedlog Nacrta agrarnog budžeta za sljedeću godinu.

Pored toga, bilo je riječi i o resoru mljekarstva, za šta će se podsticaji ubuduće isplaćivati po grlu kako bi se izbjegle sve moguće malverzacije.

„Jedna od tema je bila i afrička kuga svinja. Želim da najavim da će ministarstvo sutra ili u petak donijeti rješenje kojim se na tri mjeseca zabranjuje ponovni uvoz svinja tamo gdje je bila afrička kuga svinja, odnosno, gdje smo imali eutanaziju i obeštećenje, kako ne bi došli u začarani krug“, rekao je Minić.

On je istakao da u ovom trenutku ne može znati koja će cifra biti određena za jesenju sjetvu, te da će u narednih deset dana pozvatiu sva udruženja poljoprivrednih proizvođača kako bi se dogovorili na koji način da postupe, kako bi jesenja sjetva protekla u planiranom obimu.

„Razgovarali smo i o sjemenskoj robi, konkretno pšenici, jer smo došli u situaciju da za jedan kilogram sjemenske pšenice treba izdvojiti četiri i po kilograma merkantilne. Imamo nekoliko prijedloga koje smo danas čuli, vezani su za subvenciju sjemena, načina plaćanja u ratama, pa čak i do toga da se dozvoli sijanje pšenice iz ambara, što propisi ne dozvoljavaju, ali moramo napraviti nekakav modalitet“, kaže Minić.

On je, takođe, naglasio da se na uvoz ne može uticati, prije svega zbog nedostatka podrške političkog Sarajeva.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име