MINIĆ, MINISTAR POLJOPRIVREDE: Svi će osjetiti benefite povećanog budžeta (video)

Datum:

Share post:

Savo Minić, ministar šumarstva, poljoprivrede i vodoprivrede RS, bio je gost portala Dešavanja u Bijeljini.

Sa gospodinom Minićem razgovarali smo o raznim temama koje se tiču resornog ministarstva.

Agrarni budžet u Srpskoj iznosi 180 miliona, što je ujedno i najveći budžet do sada.

Minić je istakao da će apsolutno svi osjetiti benefite povećanog budžeta.

„Nesporazumi sa mljekarima su bili nešto što je predstavljalo, da tako kažemo, nesaradnju koja zahtjeva jasnu komunikaciju i danas sam iskoristio priliku da mljekarima u našoj Bijeljini kažem o čemu se radi. Naime, 10 miliona su povećana sredstva za mljekare, ostaje u projekciji 0,25KM po litri plus 10 miliona koji će se dijeliti po grlu“, rekao je Minić.

Svi podsticaji za 2022. godinu su isplaćeni u rekordnom roku, odnosno, krajem februara. Pored toga, u Semberiji će biti raspoređeno 40 miliona maraka, što je znatno više nego u proteklom periodu.

„Bitno je napomenuti da u Bijeljini imamo ogroman kvantitet i kvalitet proizvodnje. Upravo zato sada pravimo realnu projekciju, preko 40 miliona stići će u Semberiju, zajedno sa kapitalnim ulaganjima…Dodatnih 10% za mlade, dodatnih 10% za sve preko 600m nadmorkse visine, dodatnih 10% za organsku proizvodnju, povećanje limita i sl.“, kaže Minić, te dodaje da su limiti pravljeni kako se u razvoju ne bi zaustavili najveći proizvođači, a isto tako su i spušteni donji limiti, kako bi se obuhvato što veći broj malih proizvođača.

S obzirom da je uvećan iznos regresiranog dizel goriva na 0,75 KM po litri, te da je evidentan pad cijena đubriva, Minić kaže da očekuju značajniji dio sjetvenih kultura.

„Imajući u vidu da imamo dobru cijenu goriva, povećan je iznos sa 0,50 na 0,75KM i tendenciju pada cijene mineralnog đubriva (31%-33%), očekujemo da ćemo imati značajniji dio sjetvenih kultura. Takođe, za pšenicu je planirano 500KM po hektru, što je i bio zahtjev poljoprivrednih proizvođača. Možemo primjetiti da nema više jeftinih prasića iz uvoza, zato i jesmo podsticaj stavili 200KM po krmači, iz razloga da osnažimo taj fond i da imamo domaći kapacitet za proizvodnju prasića. Poremećaji na globalnom tržištu će dovesti do toga da je proizvodnja hrane primat“, kaže Minić  za portal Dešavanja u Bijeljini, te dodaje da će u Republici Srpskoj biti proizvedeno dovoljno mesa, jaja, krompira, pšenice, kukuruza, te da neće biti potrebe za uvozom.

Saradnja sa gradskim vlastima u Bijeljini je bila najlošija

Kada je riječ o vodoprivredi, odnosno, zaštiti stanovništva i objekata od poplava, od 2014.godine urađeno je mnogo, ali Drinski nasip još uvijek nije završen. Gradonačelnik Bijeljine krivi Republičku vlast za zastoj projekta, a ministar Minić ističe da je nerad obično prebacivanje loptice na drugog.

„Imali smo problem kada je u pitanju rijeka Drina…Svi korisnici poljoprivrednog zemljišta koja treba da budu predmet građevinskih radova za izgradnju nasipa, nisu bili saglasni i način realizacije takvog projekta direktno u tome nije mogao da se realizuje, ali su sva ta sredstva utrošena u Bijeljini, a dokaz tome je bio i jaunar ove godine, gdje smo imali nešto niži vodostaj nego 2014. godine, a vidjeli smo da su štete bile neznatne…Nažalost, saradnja sa gradskim vlastima u Bijeljini je bila najlošija i mislim da, bez obzira što smo znali u kom pravcu će to ići, mislim da je Grad Bijeljina bio dužan da proglasi vanredno stanje koje podrazumjeva mogućnost angažovanja materijalno tehničkih sredstava i ljudskih resursa“, istakao je Minić, te dodao da JU „Vode Srpske“ i resorno ministarstvo treba da imaju partnera u svakom gradu i opštini.

Minić je rekao da ne želi nijednim gestom da uvrijedi Gradonačelnika, ali da je, sa druge strane, on je to uradio prema institucijama RS.

„Nema potrebe za dnevnim političkim sitnim poenima. Gradonačelnik je propustio, kada je u pitanju suša, da proglasi stanje elementarne nepogode. Kako misli da se isplati bilo kakva šteta, ako nisu formirane komisije, ako nije obavješteno ministarstvo, da se vidi koliko je suša uticala na prinos poljoprivrednih proizvoda da bi se mogle formirati mjere i pomoći poljoprivrednim proizvođačima… A zatim je iz Agrarnog budžeta dijeljeno svima na ravne časti, svi su dobili po 100KM i oni koji su imali smanjen prinos od 70% i oni koji nisu – to je direktna krivica gradske vlasti“, naglasio je Minić, istakavši da su izjave Gradonačelnika i prebacivanje odgovornosti na viši nivo vlasti, degutantne.

Dupli budžet – troduplo veće kontrole

Minić je, ovom prilikom, najavio pojačane kontrole svih sfera u ministarstvu poljoprivrede, kako bi se eliminisale zloupotrebe.

„180 miliona treba da se podijeli, to se ne vraća… Neko će to zloupotrebiti, neću dozvoliti ni kao ministar, ni kao čovjek da se pojavljuju lažna grla, lažni dunumi, da se prodaju traktori u federaciju. Duplo više budžeta – troduplo više kontrole i biće zadovoljni svi pošteni poljoprivredni proizvođači“, kaže Minić za portal Dešavanja u Bijeljini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zatvoreni 22. „Dani komedije“ – Najbolji banjalučki „Hrkači“

Pozorišni festival “Dani komedije”, 22. po redu, otvoren je 27. marta u Bijeljini predstavom “Hrkači” Narodnog pozorišta Republike...

SRETEN VUČKOVIĆ: Na području Semberije planirano je da ove godine bude zasijano oko 32.500 hektara zemlje (video)

Sreten Vučković, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu po ovlaštenju Gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, za portal Dešavanja u Bijeljini govorio...

Francuska arhitektura u Bijeljini

Sinoć je u Galeriji Centra za kulturu „Semberija“ otvorena izložba posvećena francuskoj arhitekturi, kao završni događaj prvih Dana...

Sedma „Primavera“ u Bijeljini (foto)

U Etno-selu „Stanišići“ u toku je sedmi međunarodni muzički festival „Primavera“. Organizator je Udruženje građana ”Muzički umjetnici Semberije”. Manifestacija...