MINISTAR KOŠARAC: Zabraniti izvoz peleta do 31. marta naredne godine

Datum:

Share post:

Potrebno je zabraniti izvoz peleta iz BiH na duži period, prema procjenama do 31. marta naredne godine, konstatovano je danas na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staše Košarca sa predstavnicima nadležnih entitetskih ministarstava i privrednih komora.

Na sastanku u Sarajevu razgovarano je o mogućnosti produženja Odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvenih sortimenata i proizvoda od drveta, te konstatovano da je, kao dugoročno rješenje, neophodno razmotriti trajnu mjeru zabrane izvoza oblovine radi omogućavanja dovoljne količine sirovine za domaći drvoprerađivački sektor, dok bi privremena mjera zabrane izvoza bila na snazi do 31. marta 2023. godine.

„Napori nadležnih entitetskih institucija, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa i Savjeta ministara idu u pravcu da se produži zabrana izvoza peleta i da njegova cijena bude pristupačna za sve građane. Nažalost, svjedoci smo da proizvođača peleta imaju ignorantski odnos, odnosno da ne pokazuju socijalnu odgovornost prema stanovništvu u Republici Srpskoj i Federaciji BiH“ poručio je Košarac.

On je u vezi sa tim podržao opredjeljenje nadležnih entitetskih institucija da u narednom periodu definišu mjeru za utvrđivanje marže ili maksimalne cijene peleta za domaću upotrebu.

Kada je riječ o ogrevnom drvetu, sagovornici su usaglasili da je potrebno nastaviti izvoz, imajući u vidu evidentirane zalihe u Republici Srpskoj i FBiH.

„Informisan sam da kod izvoznika ogrevnog drveta iz Republike Srpske postoji spremnost da se otvore četiri punkta u Banjaluci, Doboju, Bijeljini i Istočnom Sarajevu za plasman ogrevnog drveta na domaće tržište i to po cijenama koje su u nivou prošlogodišnjih“ naveo je Košarac.

Na sastanku je konstatovano da je potrebno omogućiti i izvoz briketa, budući da je domaće tržište snabdjeveno dovoljnim količinama i da trenutno postoji oko 15.000 tona briketa na zalihama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com/srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Na mitingu „Srpska te zove“ razvijena zastava duga 500 metara (foto,video)

Na mitingu "Srpska te zove" razvijena je zastava Republike Srpske duga 500 metara. Na Trgu Krajine u Banjaluci u toku...

Vijore se zastave, hiljade učesnika stiglo na Trg Krajine: Sve spremno za miting „Srpska te zove“ (foto,video)

Na Trgu Krajine se uoči mitinga "Srpska te zove" okupilo, prema procjeni novinara, više od 10.000 građana, koji...

Selak (SPS) i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin u Banjaluci uoči narodnog skupa “Srpska te zove”

Predsjednik SPS Goran Selak i osnivač Pokreta socijalista Aleksandar Vulin sastali su se u Banjaluci uoči narodnog skupa...

ČEDOMIR JOVANOVIĆ: ’’Je li se desio genocid u Srebrenici? Jeste. I tačka!’’ (foto,video)

Srpskom narodu ponovo pokušava da se nametne epitet genocidnog rezolucijom o Srebrenici koja će biti predstavljena u Ujedinjenim...