Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da je Republika Srpska dobro mjesto za investiranje jer je politički i ekonomski stabilna, a njene institucije vode odgovorne razvojne politike.

Tu činjenicu, naglasio je Košarac, ne mogu promijeniti ni osporiti sramni i nemoralni pokušaji lažnog visokog predstavnika Kristijana Šmita da u međunarodnim krugovima lobira protiv investiranja u Republiku Srpsku.

– Mešetarenje te individue bez legitimiteta prevazilazi svaku mjeru! To je dokaz iskonskog zla i morbidne mržnje Kristijana Šmita prema Republici Srpskoj i srpskom narodu. Od takvog smutljivca zazire svaki pristojan čovjek i ozbiljan investitor – poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da je evidentno da se uzurpator Šmit pod patronatom dijela međunarodne zajednice potpuno stavlja u službu probošnjačke politike, čiji je jedini cilj slabljenje pozicije Republike Srpske.

To mu, dodao je Košarac, neće poći za rukom, jer rukovodstvo i institucije Republike Srpske na odgovoran način, u skladu sa Ustavom i Dejtonom, štite njene interese i ustavni kapacitet.

Košarac je naglasio da su takvu politiku prepoznali brojni međunarodni prijatelji i spremni su da investiraju u Republiku Srpsku.

– Dobra poslovna klima u Srpskoj ogleda se u stimulativnoj poreskoj politici i jeftinijim resursima u odnosu na regiju, što je posebna pogodnost za strane investitore. U prilog tome govori i povećan interes stranih investitora za ulaganje u Republiku Srpsku, posebno u metalsku i drvnu industriju, energetiku, poljoprivredni sektor, te turizam – naveo je Košarac.

On je podsjetio da je Republika Srpska, prema nedavnom istraživanju uglednog svjetskog časopisa, uvrštena u top 10 destinacija za privlačenje stranih ulaganja.

– Republika Srpska ima dobar geografski položaj, povoljan poslovni ambijent i pogodno je tlo za strana ulaganja. Investitori koji ulažu u Republiku Srpsku imaju pristup rastućim tržištima na principu slobodne trgovine, zahvaljujući međunarodnim ugovorima poput SSP-a, CEFTA-e, EFTA-e i Sporazuma sa Turskom o slobodnoj trgovini – podsjetio je Košarac.

On je rekao da su pokušaji Kristijana Šmita da u međunarodnim krugovima ocrni Republiku Srpsku sizifovski posao zlobnog njemačkog građanina, unaprijed osuđeni na propast.

– U suštini, Kristijan Šmit je samo jedno – propala investicija zapadnih zemalja u BiH. Instaliran je na nelegalan i nelegitiman način, kako naš narod kaže – na divlje i bez potrebne dokumentacije. Finansijski je neodrživ, jer troši enormne količine novca, a nikome ništa dobro ne donosi – poručio je Košarac.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: atvbl.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име