Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić rekao je danas da će Vlada i Narodna skupštini Srpske učiniti sve da bude organizovana sjednica posvećena problemu hapšenja boraca Vojske Republike Srpske /VRS/ i zahtjevima boračkih organizacija za podršku onima koji su procesuirani pred Sudom BiH.

Egić je naveo da je ove godine za srpske borce procesuirane pred Sudom i Tužilaštvom BiH, Vlada izdvojila 500.000 KM, koje će biti dodijeljene posredstvom Boračke organizacije.

„To znači da će ljudi koji su u procesu, u fazi postupka pred Sudom BiH moći da dobiju određena sredstva“, rekao je Egić novinarima u Bijeljini nakon sastanka sa predstavnicima najelitnijih jedinca VRS, dodajući da Boračka organizacija privodi kraju te aktivnosti.

Egić je rekao da Ministarstvo i Vlada Srpske imaju obavezu da postupe po svim zaključcima donesenim na današnjem sastanku, posebno kada je riječ o pomoći procesuiranim borcima, učesnicima Odbrambeno-otadžbinskog rata.

On je istakao da Vlada Srpske ove ljude nije prepustila slučaju, te da već postoji određena briga o njima, ali da uvijek može bolje.

„Što se tiče samih institucija – Suda i Tužilaštva BiH, ne mislim da tu možemo mnogo stvari promijeniti, jednostavno njihov rad je nastavak hibridnog, specijalnog rata protiv Republike Srpske, nastavak borbe za uništavanje Srpske, koji je počeo devedesetih oružanim sukobom. Ne gajim tu nikakve iluzije… Svi naši komandanti VRS su procesuirani i svi su na određenom izdržavanju kazne“, rekao je Egić.

On je istakao da se pred Sudom BiH vodi postupak čak i protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, te da je jasno da je sve ovo propagandni rat, rat protiv Srpske.

„Sve to, zapravo ima za cilj uništavanje Republike Srpske i svođenje na jednu običnu provinciju u BiH. Vlada i Narodna skupštini Republike Srpske učiniće sve da se organizuje sjednica posvećena ovoj problematici i da se pokuša odgovoriti zahtjevima boraca, mada mislim da je riječ o stvarima na koje mi nećemo biti u mogućnosti da utičemo onako kako bismo željeli“, rekao je Egić.

On je dodao da je na današnjem sastanku bilo i nekih drugih zahtjeva na koje će biti posebno usmjerena pažnja.

„Suština je da pravde nema za Srbe, i sami broj godina na koje su osuđeni srpski borci u odnosu na muslimanske vojnike, sada Bošnjake je nepravedan. Ne vjerujem u ovaj sud, a mi nikada nećemo dočekati da se pravično sudi Srbima u BiH“, rekao je Egić.

U Bijeljini je danas u organizaciji Udruženja veterana „Garda Panteri“ održan sastanak o temi hapšenja boraca VRS i njihovom procesuiranju, odnosno neprocesuiranju ratnih zločina nad srpskim narodom koje je počinila takozvana Armija BiH, na kojem je podnesen niz inicijativa za podršku borcima protiv kojih se vode postupci pred Sudom BiH.

Sastanku su prisustvovali predstavnici udruženja veterana specijalnih jedinica Vojske i Policije sa cijele teritorije Republike Srpske, te predstavnici Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite i Republičkog centra za istraživanje rata i ratnih zločina.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име