Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je na obilježavanju krsne slave Rudnika i termoelektrane /RiTE/ „Ugljevik“ Svetog Stefana Dečanskog da će i ova godina u njihovom poslovanju biti stabilna i finansijski rezultat pozitivan.

Đokić je istakao da je RiTE učinila maksimalne napore da dokaže da se može uspješno poslovati i kada su uslovi otežani.

On je podsjetio na, kako je rekao, tešku i složenu obavezu RiTE zbog vrlo nepovoljne arbitražne odluke u sporu sa Slovenijom i ocijenio da se poslovanje u narednom periodu mora prilagoditi izvršavanju te nimalo jednostavne obaveze.

„Naš sistem elektroprivrede posluje na principu solidarnosti i mi smo i do sada imali brojne izazove za proteklih skoro 40 godina rada termoelektrane u Ugljeviku. Vjerujem da ćemo kao Republika svoje obaveze izvršiti, da ćemo pri tome imati razumijevanje i druge strane prema kojoj imamo obaveze, a to je `Elektrogospodarstvo Slovenije`“, naveo je Đokić.

Ministar je izrazio nadu da će taj nivo razumijevanja dovesti do toga da će se u mirnom procesu u narednom periodu moći izvršiti ova obaveza i dodao da će na solidarnom principu svi to osjetiti i morati biti dio toga.

„Najvažnije je da osiguramo i u narednom periodu da se nastavi nesmetana proizvodnja u ovom objektu, što je zadatak uprave ovog, ali i matičnog preduzeća, da se osiguravaju dovoljne količine električne energije za naše domaće tržište, ali da se pomogne da ostvarimo i proizvodnju koja će omogućiti izvoz i prodaju na inostranom tržištu kao dodatne prihode za sav naš sistem“, rekao je Đokić.

Uprkos svim teškoćama, ministar predviđa da će biti dovoljno snage i znanja da se odgovori budućim izazovima.

Đokić je u izjavi novinarima izdvojio kao najvažniju podršku Vlade Republike Srpske RiTE „Ugljevik“ posljednjih godina investiciona ulaganja u izgradnju sistema za smanjenje štetnih materija u vazduh koji je vrijedan 10 miliona evra, sistem odsumporavanja u koji je uloženo 75 miliona evra.

„Na ovaj je način termoelektrana isključena iz sistema onih koje su bili veliki zagađivači životne sredine i ovim smo investicijama sklonili opasnost i spriječili da ona bude zatvorena“, dodao je Đokić.

Ministar je najavio da Vlada nije i neće stati na tome i da će i dalje ulagati u razvoj proizvodnje ovdje, navodeći da je u planu izgradnja solarne elektrane veće snage, kao i tvornice za preradu gipsa.

„Cijenimo da će u narednom periodu poslovanje RiTE `Ugljevik` biti obogaćeno nekim novim privrednim aktivnostima“, rekao je Đokić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име