Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da sa nivoa BiH postoji stalan tihi otpor da se finansijska sredstva raspoređuju prema entitetima u nadi da će Srpska doći u neku blokadu bez tog novca.

„Imamo karakteristiku koja je vezana i za `Elektroprenos BiH` ali i za druge ili institucije ili organe na nivou BiH koji nastoje da zadrže sredstva na svojim računima umjesto da ih uredno raspoređuju prema entitetima na način kako i treba“, rekao je Đokić novinarima u Ugljeviku gdje je danas posjetio preduzeće Rudnik i termoelektrana „Ugljevik“.

On kaže da Republika Srpska ima vrlo jasne zahtjeve po tom pitanju.

„Međutim, postoji jedan stalni tihi otpor da ta sredstva idu ka entitetima, vjerovatno na taj način žele da pogoršaju ukupno finansijsko stanje u Republici Srpskoj u nadi da će Srpska doći u neku blokadu bez tih sredstava“, naveo je Đokić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nije došla niti će doći u blokadu, ali je jako važno imati u vidu da ono što pripada Republici Srpskoj, pa i Federaciji BiH, zajedničke institucije moraju da transferišu prema entitetima.

„U tome i jeste problem našeg nezadovoljstva prema funkcionisanju BiH i zato imamo brojne inicijative koje čak nekad ukazuju na vrlo radikalne mogućnosti koje se mogu desiti u BiH kao posljedica izbjegavanja da izvrše ono što je njihova obaveza“, ocijenio je Đokić.

Ministar kaže da je jako važno da se „Elektroprenos BiH“ aktivira, ili da izađe iz faze kada je poodavno već deaktiviran.

„Oni ne participiraju u onoj politici energetskog sektora BiH gdje bi trebali da budu daleko vidljiviji i da rade na razvoju prenosne mreže, omogućavaju razvoj novih interkonekcija prema susjednim državama, kako bismo sve postojeće energetske objekte koje već gradimo ili koje ćemo graditi, a njih je mnogo i velike su vrijednosti i instalisane snage, da bi svi ti objekti mogli da se priključe na prenosnu mrežu“, ocijenio je Đokić.

On je istakao da to podrazumijeva kvalitetno održavanje postojeće mreže i razvoj, odnosno izgradnju nove prenosne mreže u narednim godinama, te istakao da „Elektroprenos BiH“ raspolaže nemalim finansijskim sredstvima.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име