Rekordan broj zaposlenih u Republici Srpskoj, te rast najniže i prosječne plate idu u prilog suzbijanju rada na crno, a ovi parametri predstavljaju odraz kontinuirane posvećenosti Vlade Srpske očuvanju radnih mjesta i bolje plaćenim poslovima, rečeno je u Ministarstvu rada i boračko-invalidske zaštite.

Iz Ministarstva su istakli da Vlada Srpske kontinuirano radi na poboljšanju položaja radnika i unapređenju poslovnog okruženja.

Radi podizanja kvaliteta života i rada, te unapređenja ukupnog radnog ambijenta, Vlada Srpske je iznos najniže plate povećala sa 700 KM na 900 KM, naglasili su iz Ministarstva.

– Na ovaj način se vrši suzbijanje sive ekonomije i dodatno unapređuje materijalni položaj radnika sa najnižim primanjima. Rastom najniže plate u Srpskoj suzbija se i pojava isplate dijela plate u `koverti` – dodali su iz Ministarstva.

Trend rasta plata, navode iz Ministarstva, predstavlja važan faktor za zadržavanje domaće radne snage.

– Prosječna plata u Republici Srpskoj prošle godine je iznosila 1.274 KM. Za očekivati je da će ovi pozitivni trendovi biti nastavljeni i u ovoj godini – ocijenili su u Ministarstva, dodajući da će nastaviti da sprovode politike koje su znatno unaprijedile poslovno okruženje u Srpskoj.

Iz Ministarstva rada naglasili su da se može očekivati povećan broj kontrola Republičke uprave za inspekcijske poslove, kao i da ova uprava vrši nadzor nad primjenom Zakona o radu, drugih propisa o radnim odnosima, kolektivnih ugovora i pravilnika o radu.

Iz resornog ministarstva podsjećaju da je u Republici Srpskoj prošle godine evidentan rekordan broj zaposlenih koji je premašio 290.000, a na evidenciji nezaposlenih lica 31. januara ove godine registrovano je 59.019 nezaposlenih.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име