Minimalac od 1.050 maraka gasi male radnje

Datum:

Share post:

Ukoliko minimalna plata u Republici Srpskoj bude 1.050 KM, to će za male radnje značiti ključ u bravu, odnosno one će biti ugašene.

Naime, malim radnjama sa dvoje zaposlenih, ako neto minimalac bude 1.050 KM, u tom slučaju bruto će iznositi 1.800 KM, samo na ime plata godišnje će trebati više od 43.200 KM. U ovo ne ulaze i ostale dažbine i naknade prema državi i oni će sa njima ući u PDV sistem, odnosno preći će prag od 50.000 KM.

„To za male radnje sa mininalnim brojem radnika znači kraj, odnosno gašenje“, navode za „Nezavisne novine“ zabrinuti mali privrednici.

Podsjećamo, Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, nedavno je poručio da će se založiti da minimalna plata u Srpskoj u 2024. godini bude 1.050 KM.

„Plata od 1.050 KM mislim da će biti nešto što će poboljšati mogućnosti da radnici ovdje planiraju i ostanu što je moguće više sa platama koje su ovdje dostojne za život“, poručio je tada Dodik.

Međutim, nakon toga privrednici, poslodavci i ekonomski analitičari upozorili su da će povećanje minimalca na pomenuti iznos ugasiti desetine hiljada radnih mjesta, te da će zbrinjavanje radnika koji ostanu bez posla državu koštati više od 300 miliona maraka.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AMBER ALERT pred PS BiH: U slučaju NESTANKA DJETETA slijedi mobilizacija cjelokupne javnosti

Bosna i Hercegovina još uvijek nema Amber alert sistem koji koriste brojne zemlje svijeta, pa i Srbija i...

Kunić na lovački način

Sastojci 1 kunić 50 ml ulja Za rasol 300 ml vinskog sirćeta 1 kašičica borovnica 1 kašičica klinčića 2...

SPC slavi Svetog Jakova Persijanca

Na današnji dan crkva slavi Svetog Jakova Persijanca, hrišćanskog mučenika i svetitelja koji je živeo u 5. veku. Pravoslavni...

Proglašen najljepši automobil u 2023.

Polestar 4 je osvojio prestižnu nagradu za najljepši dizajn proizvodnog automobila u 2023. Ovu nagradu dodijelio je žiri sastavljen...