Za radnike koji u Njemačku dolaze iz zemalja izvan Evropske unije, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, život je obično puno skuplji nego kod kuće. U nekim zemljama životni troškovi su gotovo 70 odsto manji nego u Njemačkoj.

Njemačka savezna kancelarija za statistiku nudi podatke o visini cijena u 174 zemlje. Međunarodni program uključuje robu i usluge za potrošnju domaćinstava, izuzetak su troškovi za stanovanje.

Nijemci su tako izračunali da su troškovi života u Indiji i Egiptu u 2021. bili 67 odsto niži nego u Njemačkoj. U Gruziji, Vijetnamu i Tunisu robe i usluge koštaju 6% manje nego u toj državi. U SAD su troškovi života bili sedam odsto veći. Kako navode, životni troškovi značajno su manji i u zemljama Balkana. U Sjevernoj Makedoniji cijene su upola niže nego u Njemačkoj, a slijede BiH i Albanija (41 odsto niže), te Srbija (39 odsto niže). Nakon Egipta, Tunis (60 odsto) bio je najjeftiniji na afričkom kontinentu u odnosu na Njemačku, a slijede ga Gana i Senegal, gdje su troškovi života bili gotovo upola jeftiniji nego u Njemačkoj. U Maroku se živi 44 posto jeftinije.

Ali, uz troškove nisu objavljene i visine plata radnika u navedenim zemljama, jer bi tek to pokazalo pravu sliku zašto radna snaga odlazi iz tih zemalja, među kojima je i BiH. Iako su, kako navodi Njemačka savezna kancelarija za statistiku, cijene u BiH niže za 41 odsto, realnost pokazuje drugačiju sliku. Građani sa svojim platama ne mogu preživjeti mjesec. Veliki broj je spakovao kofere i otišao u tu “skupu” Njemačku, a nemali broj ih trenutno pakira. Četvoročlana porodica u BiH “pojede” gotovo cijelu prosječnu platu, koja se o tome radi li se o Republici Srpskoj ili Federaciji BiH, kreće između 1.300 i 1.400 KM.

Prosječna plata u BiH je 1.350 KM, a u Njemačkoj 3.000 evra (5850 KM). Minimalna plata u Njemačkoj dva i po puta veća je nego prosječna u BiH, a cijene proizvoda i usluga u 70% potrošačke korpe identične. Tako da se građanima BiH više isplati raditi za minimalac u Njemačkoj, nego za prosječnu platu u BiH, piše Večernji list BiH.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: Večernji list BiH

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име