Minić i Rosić na sastanku u Bijeljini: Potpisan ugovor za izvoz goveđeg mesa u Tursku

Datum:

Share post:

Direktor mesne industrije „ZP komerc“ iz Vršana kod Bijeljine Đorđe Rosić rekao je da je potpisan ugovor za izvoz goveđeg mesa u Tursku od 1.000 tona i da je danas krenula isporuka prvog kontingenta od 300 tona.

„Ovo je veoma značajno za proizvođače. Otkup je stigao u pravo vrijeme“, rekao je Rosić nakon susreta sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savom Minićem, koji je posjetio ovu firmu.

Rosić je rekao novinarima da je prvi put izvoz crvenog mesa iz klaonice ove mesne industrije bio 2020. godine, te danas, nakon tri godine, crveno meso ponovo ide za Tursku.

On je rekao da je ovaj izvoz u Tursku veoma značajan za poljoprivrednike kojima sada predstoji skupa sjetva, te će moći da prodaju stoku i imaće novca za sjetvu.

„Mi smo smanjili stočarsku proizvodnju, ali sigurnim izvozom i sigurnim plasmanom uvjeren sam da bismo se mogli vratiti na stari broj“, rekao je Rosić i podsjetio da je ova firma nekada imala šest hiljada junadi dok sada ima 30 odsto manje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da od danas u Republici Srpskoj, u saradnji sa Inspektoratom, počinje kontrola 200 poljoprivrednika koji su dobili podsticaje.

„Kontrola će podrazumijevati sve mjere koje podržava Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo, pogotovo kada je u pitanju mehanizacija i broj grla na farmama“, rekao je Minić danas novinarima u Bijeljini.

Minić je rekao da će jednu od mjera sprovoditi Inspektorat Srpske, što će podrazumijevati i novčanu sankciju.

„Kada je u pitanju resorno ministarstvo, tamo gdje budu utvrđene nepravilnosti poljoprivredni proizvođači biće isključeni iz sredstava podsticaja u naredne tri godine, a ono što su dobili moraće da vrate“, istakao je Minić.

On je rekao da u Republici Srpskoj ima veliki dio poštenih domaćina poljoprivrednih proizvođača, ali i jedan mali broj onih koji zloupotrebljavaju sve ono što se može kroz pravilnik i podsticajne mjere za nabavku traktora i mehanizacije.

Minić je dodao da je ove godine kroz pravilnik napravljena preventiva u smislu mogućnosti zloupotrebe podsticaja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

PU BIJELJINA: U aprilu ojačana kontrola saobraćaja

Na području u nadležnosti Policijske uprave Bijeljina od sutra do 30. aprila biće pojačana kontrola brzine kretanja s...

Pozorišna radionica za mlade Bijeljine

„Gluma ili san o strasti“ naziv je radionice za srednjoškolce i studente koju Centar za kulturu “Semberija” u...

ELEKTRO BIJELJINA: U nedjelju počinje remont čvornih trafo stanica

Saopštenje "Elektro Bijeljine" prenosimo u cjelosti: "Radnici „Elektro-Bijeljine“ će u nedelju 2. aprila 2023. godine, započeti aktivnosti na remontima...

Pokret za Bijeljinu podjelom sadnica voća i ruža najavio početak „Aprila mjeseca čistoće“ (foto, video)

Članovi i aktivisti Pokreta za Bijeljinu danas su, u susret „Aprilu mjesecu čistoće“, podijelili sadnice voća, vinove loze...