Minić i Rosić na sastanku u Bijeljini: Potpisan ugovor za izvoz goveđeg mesa u Tursku

Datum:

Share post:

Direktor mesne industrije “ZP komerc” iz Vršana kod Bijeljine Đorđe Rosić rekao je da je potpisan ugovor za izvoz goveđeg mesa u Tursku od 1.000 tona i da je danas krenula isporuka prvog kontingenta od 300 tona.

“Ovo je veoma značajno za proizvođače. Otkup je stigao u pravo vrijeme”, rekao je Rosić nakon susreta sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savom Minićem, koji je posjetio ovu firmu.

Rosić je rekao novinarima da je prvi put izvoz crvenog mesa iz klaonice ove mesne industrije bio 2020. godine, te danas, nakon tri godine, crveno meso ponovo ide za Tursku.

On je rekao da je ovaj izvoz u Tursku veoma značajan za poljoprivrednike kojima sada predstoji skupa sjetva, te će moći da prodaju stoku i imaće novca za sjetvu.

“Mi smo smanjili stočarsku proizvodnju, ali sigurnim izvozom i sigurnim plasmanom uvjeren sam da bismo se mogli vratiti na stari broj”, rekao je Rosić i podsjetio da je ova firma nekada imala šest hiljada junadi dok sada ima 30 odsto manje.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da od danas u Republici Srpskoj, u saradnji sa Inspektoratom, počinje kontrola 200 poljoprivrednika koji su dobili podsticaje.

“Kontrola će podrazumijevati sve mjere koje podržava Vlada Republike Srpske, odnosno resorno ministarstvo, pogotovo kada je u pitanju mehanizacija i broj grla na farmama”, rekao je Minić danas novinarima u Bijeljini.

Minić je rekao da će jednu od mjera sprovoditi Inspektorat Srpske, što će podrazumijevati i novčanu sankciju.

“Kada je u pitanju resorno ministarstvo, tamo gdje budu utvrđene nepravilnosti poljoprivredni proizvođači biće isključeni iz sredstava podsticaja u naredne tri godine, a ono što su dobili moraće da vrate”, istakao je Minić.

On je rekao da u Republici Srpskoj ima veliki dio poštenih domaćina poljoprivrednih proizvođača, ali i jedan mali broj onih koji zloupotrebljavaju sve ono što se može kroz pravilnik i podsticajne mjere za nabavku traktora i mehanizacije.

Minić je dodao da je ove godine kroz pravilnik napravljena preventiva u smislu mogućnosti zloupotrebe podsticaja.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

NS RS USVOJILA ZAKLJUČKE: Poništiti sve odluke Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...

NIKOLA STEVANOVIĆ iz Bijeljine na master studijama u Holandiji, DIPLOMSKI RAD POKLONIO rodnom gradu, želja mu je da se vrati u svoj kraj (video)

Gost “Razgovora sa povodom“ bio je mladi Nikola Stevanović koji je osnovnu školu završio u Bijeljini kao učenik...

Crveno-belo veče u Bijeljini podržali i Stefan Mitić i Miroslav Ilić iz Gračanice (foto,video)

Jedanaesto po redu Crveno-belo veče održano je u Bijeljini 26.marta. Pored velikog broja gostiju, navijača i ljubitelja Crvene Zvezde,...

PRIJEDLOG ZAKLJUČAKA NS RS: Poništiti sve odluke Kristijana Šmita i poštovati međunarodno pravo

Narodna skupština Republike Srpske zajedno sa nadležnim institucijama i organima Republike Srpske preduzeće potrebne mjere da bi se...