MILOVANOVIĆ: U narednih nekoliko sati ćemo procijeniti da li ćemo ukinuti vanrednu odbranu od poplava

Datum:

Share post:

Direktor JU „Voda Srpske“ Miroslavom Milovanovićem, zajedno sa direktorom Republičke uprave civilne zaštite Milanom Novitovićem i ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Savom Minićem posjetio je danas ustavu Janje, kao i Orlovo polje u neposrednoj blizini.

„Mi u ovom trenutku imamo vodostaj rijeke Drine od oko 500 cm koje je granica u kojoj se uvodi vanredna odbrana od poplava koja je još uvijek na snazi. Mi ćemo u narednih nekoliko sati odlučiti da li ćemo da je ukidamo, u zavisnosti da li nivo rijeke Drine bude opadao. Za sada on u ustavi Janje iznosi 548 cm i mi ćemo sačekati nekoliko sati da vidimo kakav je razvoj situacije – da li će stagnirati kao što stagnira posljednjih sat i po vremena ili će ići ka dole. Građani već u ovom trenutku mogu da odahnu, jer je dotok vode u slivu Drine značajno opao, tako da u tom pogledu nema mjesta panici i nervozi, ali danas, večeras noć i sutra u toku dana nadam se da ćemo imati relaksiranu situaciju. Zahvalan sam saradnicima i resornom ministru s kojima sam sve vrijeme bio u komunikaciji. Imali smo kvalitetnu saradnju od prije sedam dana kada se pokrenula ova priča na osnovu procjena Hidrometeorološkog zavoda RS, koji nam je dao najavu svega ovoga. Obaveza JU „Vode Srpske“ i svih institucija po standardima je da unaprijed pripremimo građane što veći broj dana kako bi što spremnije dočekali neku elementarnu nepogodu“, objasnio je Milovanović.

On kaže da sada situacija nije ni blizu kao što je bila 2014. godine kada su bile poplave u Semberiji, ali da je nivo vode rijeke Drine na ustavnoj građevini u Janji u odnosu na 2014. godinu samo 70 cm manji.

„U međuvremenu su urađeni mnogi hidrotehnički objekti u Semberiji, između ostalih i utvrda na Orlovom polju dužine od 3 km. Značajno je to što je urađeno u saradnji sa Vladom Republike Srbije koja je omogućila i dozvolila u koordinaciji sa Vladom RS, da JU „Vode Srpske“ ugovori sa izvođačima čišćenje riječnog korita u samoj zoni Pavlović mosta koji je napravio veću propusnu moć tako da Drina koja teče može brže i lakše da protekne do rijeke Save“, rekao je Milovanović.

Od saradnika, jutros je dobio informaciju da je nivo rijeke Drine na granici od 500cm kada se treba uvoditi vanredna odbrana od poplava, nakon čega je, kako kaže, zvao Gradonačelnika Petrovića koji mu se nije javio.

„Nakon toga sam pozvao njegovog šefa Kabineta s kojim sam stupio u kontakt. Nisam dobio povratnu informaciju, a prenio sam mu da sa svojim saradnicima želim da dođem do Gradske uprave, da pokušamo da se pripremimo na eventualne vanredne okolnosti, nažalost, on je ignorisao te pozive. Nisam ga uspio vidjeti, pa mi je bilo potpuno deplasirano da ga molim, da ga ponovo zovem da dođe sa nama u Janju. Juče je odbio Premijera, nije htio da razgovara, a jutros mene“, istakao je Milovanović.

Na pitanje novinara vezano za Drinski nasip, rekao je da je 2014. godine Vlada RS pokušala izgradnju Drinskog nasipa, koja je bila bezuspješna.

„Vlada RS je obezbijedila novac u iznosu od nešto preko 20 miliona dolara, izvršila je projektovanje same trase nasipa zajedno sa ljudima iz Srbije. Drina je pogranična rijeka i ona se nalazi između dvije države, tako da sama izgradnja hidro-tehničkih objekata mora da bude u saradnji sa organima druge države, na drugoj strani rijeke. Sve smo to uradili i onda se desila situacija da jedan broj građana iz nekoliko mjesnih zajednica nije dozvolio da se gradi Drinski nasip na toj definisanoj trasi. To je razlog zašto nasip nije urađen 2014. godine, a imali smo obezbijeđen novac“, naveo je Milovanović i dodao:

„Taj novac koji je tada obezbijeđen je ostao u Semberiji i tim novcem je, pored ostalih objekata koji su izgrađeni, finansirana i ova utvrda u Orlovom polju. Danas imamo situaciju da je kod nas u završnoj proceduri tenderski postupak za izbor izvođača u izgradnji prve faze Drinskog nasipa dužine nepuna 3 km (2 km i 800 metara) od ušća rijeke Janje u rijeku Drinu i neposredno do ustavne građevine. U proceduri je tenderski postupak i ja očekujem da će vrlo brzo to biti završeno, potpisan ugovor i da će se sa početkom sljedeće građevinske sezone krenuti sa izgradnjom“, zaključio je Milovanović.

Dešavanja u Bijeljini
Foto: Moja Bijeljina
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ADVOKAT STOJANOVIĆ: Još ima vremena za diplomatsku borbu protiv rezolucije o Srebrenici- Republika Srpska je trajna kategorija

„Poruka Njemačke je vraćamo vam za ono što govorite za Šmita“ Stojanović tvrdi da još ima vremena za...

SPC i vjernici danas obilježavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovjedniku

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva danas obilježavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovjedniku. Drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita....

Dnevni horoskop za 25. april

OVAN POSAO: Puni ste elana i optimizma i zato vam na poslu baš sve ide od ruke. LJUBAV: Iskren...

PET MAGAZIN: Mačke su čudo evolucije – imaju super čula

Možemo čak bez bojazni reći da su mace čudo evolucije s obzirom na to da uprkos pripitomljavanju njihova...