MILOŠ Rebić iz Vlasenice, MAJSTOR za izradu GUSALA

Datum:

Share post:

Miloš Rebić (65) iz Vlasenice, po zanimanju građevinac, sada penzioner, kaže da je od malih nogu volio da oblikuje i rezbari drvo. Miloš sebe smatra univerzalnim majstorom, jer se dobro razumije u građevinarstvo i u tesarski zanat. Godinama već Miloš izrađuje gusle od javorovog drveta, ikone, ploske i lovačke suvenire.

„ Od svoje osamnaeste godine počeo sam ozbiljno raditi u drvetu. Nisam vodio preciznu evidenciju, tako da i ne znam koliko sam gusala, ikona, ploski i lovačkih suvenira do sada izradio u drvetu. Živim od skromne pezije, tako da mi ovo dođe kao hobi i dopunski posao“, priča za portal Dešavanja u Bijeljini Miloš koji je svoje umjetnine izložio i na Sajmu domaćih proizvoda u Bijeljini.

„ Ovo mi dođe kao dopunsko zanimanje, ali ubijam i dosadu na ovaj način. Moji radovi su stigli do Australije, Njemačke, Švedske, Švajcarske, Holandije, svugdje tamo gdje ima naših ljudi. Dolazili su, naručivali i nosili tamo kao dragu uspomenu na zavičaj i ove krajeve“, kaže Miloš, pokazujući  originalne gusle od javora koje, po njegovoj procjeni, vrijede oko 500 eura.

Miloš Rebić

TESTNA REKLAMA

„ Svako drvo je dobro za izradu, ali zavisi u čijim se rukama nađe. Sa drvetom moraš znati raditi. Kod gusala moraš sve raditi po unaprijed zadatim mjerama i pravilima. Nema improvizacije. Motivi koje izrađujem na guslama daju im posebnu ljepotu i vrijednost. Gusle sa likom Svetog Georgija su za mene nešto posebno. Traže ljudi i gusle sa likom orla, muflona, jarca i drugim sličnim motivima. Bavim se lovom više od četrdeset godina. Lovačke trofeje radim u drvetu. Preparirani primjerci životinja ne mogu dugo trajati. Po narudžbi radim i ikone, zavisno od toga koju slavu naručilac slavi. Izradio sam oko hiljadu komada ploski“, rekao je za Dešavanja u Bijeljini Miloš Rebić, ističući da ima dvojicu sinova, ali da oni nisu zainteresovani za izradu gusala i ploski.

„ Samouk sam ušao u sve ovo. Volim drvo i posvećujem mu maksimalnu pažnju i ljubav. Izrađujem i kundake za puške od drveta. Naravno, da ne zaboravim, radim duborez i na visećim kuhinjama. Veliki je to posao, jer se sve radi ručno i zna potrajati danima, ponekad i mjesecima“, priča Miloš Rebić, umjetnik za izradu gusala.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...