MILKO GRMUŠA: Banja Luka da bude definisana kao glavni grad Republike Srpske

Datum:

Share post:

Status sa FB naloga Milka Grmuše odbornika PDP u SG Banja Luka prenosimo u cijelosti:

Uputiću u proceduru prijedlog ustavnog i zakonskog rješenja kojim će Banja Luka konačno biti definisana kao glavni grad Republike Srpske.

Po trenutnom ustavnom rješenju, glavni grad Republike Srpske je Sarajevo.

Zakonom o Gradu Banja Luka potrebno je pravno urediti sve aspekte funkcionisanja Banje Luke kao glavnog grada Republike Srpske.

TESTNA REKLAMA

Takođe, tim rješenjem će Banja Luka biti podijeljena na više opština, uključujući Lauš, Centar, Borik, Starčevicu, Obilićevo i Lazarevo.

Radnici već zaposleni u Gradskoj upravi bi bili transferisani u opštinske administracije i ne bi bilo novih zapošljavanja.

Te opštine bi imale svoje sopstvene budžete, skupštine i načelnike i mogle bi efikasnije da riješavaju komunalne i infrastrukturne probleme na terenu.

Posebno važno: tim zakonom bi bila uvedena obaveza da građani direktnim odlučivanjem na referendumu odlučuju o trošenju budžeta na kapitalne projete. Dakle, ne bi to više radili političari, nego narod. Ljudi na terenu najbolje znaju šta im je potrebno i na ovaj način bi se stalo u kraj političkim mahinacijama i trgovini.

Grad Banja Luka bi se bavio strateškim regulatornim nadležnostima na planu urbanog planiranja, korišćenjem zemljišta i zaštitom životne sredine, funkcionisanjem javnih preduzeća i strateškim razvojnim projektima, dok bi sve ostale nadležnosti bile na nivou banjolučkih opština.

Na taj način bi se lokalna vlast približila narodu i efikasnije bi se riješavali brojni izazovi u svakodnevnom funkcionisanju. Najvažnije od svega, niti jedan dio Banje Luke se više ne bi osjećao zapostavljenim. Nije prosto realno da su Starčevica, Obilićevo ili Lauš veći od mnogih opština u Republici Srpskoj, a da imaju svega nekoliko odbornika u gradskoj skupštini.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

MIGRANTI u Bijeljini – Sve ih više i u Hercegovini

Migranti su opet zaprijetili granicama BiH. Zadnjih dana sve više naviru na sjeveroistoku i sjeverozapadu. Graničari kažu da...

PETROVIĆ: ’’Sistem te laže, ne veruj šta ti kaže, ovaj život je borba, od rođenja do groba, zato ustani odmah!’’

Srpska demokratska stranka, Partija demokratskog progresa i Pokret za pravdu i red Nebojše Vukanovića organizovali su mirne proteste...

MALETIĆ otvorio danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zoran Maletić otvorio je danas Međunarodni poljoprivredni simpozijum „Agrosim 2022“ na kojem učestvuju stručnjaci iz...

LOPARE: JOVANI – SLAVA CRKVE U TOBUTU

U Tobutu kod Lopara obilježen je praznik Začeće Svetog Jovana Krstitelja – Jovani, krsna slava tobutske crkve Svetog...