MILIČEVIĆ: Vlada RS teret zaduživanja prebacuje na lokalne zajednice

Datum:

Share post:

Dok se vlast u Republici Srpskoj hvali povećanim prihodima od PDV-a, povrat sredstava opštinama po osnovu uplaćenog iznosa PDV-a se smanjuje, rekao je v.d. predsjednika SDS-a Milan Miličević na sjednici Koordinacionog odbora SDS Izborne jedinice 1 u Prijedoru.

“Tako su se iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pohvalili da su prihodi u ovoj 2022. godini bili za milijardu i 310 miliona veći nego u prethodnoj ili za 19%. U isto vrijeme lokalne zajednice dobijaju manje sredstava iz povrata PDV-a, zbog rastuće stavke duga koji po prioritetima plaćanja ide prije povrata opštinama, tako da preostaje manje sredstava za povrat jer je rata duga premašila milijardu, odnosno za 2023. godinu iznosi 1,1 milijardu KM. Ispada da Vlada RS ima viška sredstava, a opštine manjak, odnosno da se teret zaduživanja prebacuje sa Vlade na lokalne zajednice”, rekao je Miličević.

“Jer, dok se vlast hvali većim prihodima za 20 posto, opštine dobijaju manje sredstava za 10 posto iz povrata PDV-a”, ističe Miličević.

“Svakome je jasno da povećani prihodi PDV-a nisu rezultat većih privrednih aktivnosti, niti uspješnosti Vlade, nego inflacije i rasta maloprodajnih cijena, što znači na teret građana. Kao i da ovakva raspodjela i teret duga idu na štetu opština”, rekao je  Miličević.

“SDS smatra da nam treba jači razvoj lokalnih zajednica i veća pomoć nerazvijenim opštinama, od kojih su neke pred gašenjem, kao i radikalno drugačija i pravednija politika raspođele prihoda od sadašnje u kojoj centralna vlast grabi samo sebi, a građanima i opštinama šta ostane”, zaključio je Miličević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

SVJEDOČANSTVA O STRADANJU SRBA: Knjiga „Sveti mučenici zvorničko-tuzlanski“ promovisana u Ugljeviku (foto)

U ugljevičkom Centru za kulturu večeras je promovisana knjiga  „Sveti mučenici zvorničko-tuzlanski“ autora protonamjesnika Nemanje Eraka i jereja...

VUČEVIĆ: Republika Srbija će biti uz Republiku Srpsku (foto)

“Mi doživljavamo Banjaluku kao naš grad. Republika Srbija će biti uz Republiku Srpsku i kada je teško. Nastavićemo...

BIJELJINA: Jahorina pobijedila Budućnost

Jahorina je u finalu plej-ofa šampionata Republike Srpske u drugoj utakmici pobijedila Budućnost u Bijeljini 78:59. Sada tim iz Pala...

VUČIĆ: Nisam optimističan po pitanju rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Njujorku da je tokom današnjih razgovora sa zemljama azijsko-pacifičkog regiona...