MILIČEVIĆ: NIKAKVA ZABRANA NEĆE PROMIJENITI ODNOS PREMA 9. JANUARU – DAN REPUBLIKE SRPSKE ĆE SE NASTAVITI OBILJEŽAVATI

Datum:

Share post:

Vršilac dužnosti predsjednika SDS, Milan Miličević, poručuje da oko 9. januara ne treba dizati neku veliku priču, jer je Dan Republike Srpske istorijski datum koji građani Republike osjećaju kao svoj praznik.

– On će biti obilježavan, kao što je bio obilježavan na različite načine dugi niz godina. Nikakva zabrana, sa bilo koje strane, sa bilo kog nivoa, neće u konkretnom, emotivnom smislu promijeniti odnos prema 9. januaru u RS, ko god da je na čelu Republike – kaže Miličević za Srpskainfo.

Iz Šmitove izjave se ne vidi da on nije decidno protiv 9. januara, ali da mu smeta način na koji je proslavljen. Ove godine, centralni događaj u vidu svečanog defilea bio je u Istočnom Sarajevu.

Miličević priznaje da svako ima drugo razmišljanje na koji način bi obilježio Dan RS na dostojanstven način.

– Lično bih ga, da sam u prilici, vjerovatno obilježavao na potpuno drugačiji način nego što se to radi danas. To bi bilo na dostojan način, u smislu adekvatne, dostojne akademije, poput onih koje imamo niz godina. Mislim da bi to bilo sasvim dovoljno, naravno po čitavoj Srpskoj, u organizaciji, prije svega, udruženja opštinskih boračkih i drugih organizacija koje okupljaju borce Vojske Republike Srpske. Sve drugo je iritantno, degutantno, čak i ti defilei i parade u kojima, ne vrijeđajući nikog, paradiraju sportski klubovi, poštari, ili neke javne ustanove ili preduzeća. Postavlja se pitanje da li je to primjereno samom datumu koji je za nas emotivno bitan. Ukratko, šta god ko mislio i govorio, da li to tumačili prijetnjom ili ne, Dan RS će se nastaviti obilježavati – naglašava Miličević.

Ističe da nije čitao izvornu izjavu Kristijana Šmita, ali ako je rekao da neće dozvoliti da se dalje na ovaj način obilježava 9. januar, iz toga indirektno proizlazi da on taj datum priznaje.

– Ali, nama u principu nije važno ko ga priznaje, važno je da ga mi priznajemo, oni koji su stvarali Republiku Srpsku. To je emotivni odnos koji ne možete promijeniti u našem biću i ne treba ga niko dirati. Niti mi treba da diramo bilo čije nacionalne emocije, trebamo jedni druge poštovati i uvažavati – zaključuje Miličević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Radnik ne posustaje – savladana i Omarska

Lider fudbalskog  šampionata Republike srpske Radnik iz Bijeljine, ne popušta. Večeras su na svom terenu lako porazili poslednjeplasiranu...

Zvezda pobijedila Partizan i plasirala se u finale Kupa Srbije

Fudbaleri Crvene zvezde i Partizana sastali su se u polufinalu Kupa Srbije, meč je odigran na stadionu Rajko...

BIJELJINA: ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ u finalu Kupa BiH

ŽFK ’’Radnik Bumerang’’ iz Bijeljine pobjedom u Mostaru izborio je plasman u finale Kupa BiH za žene u...

U Banjaluci osnovan Nezavisni pokret “Svojim putem“ – Igor Radojičić

Cilj pokreta je,, ističe Radojičić u izjavi BN TV, ponuditi alternativu političkoj sceni Republike Srpske.  „Bićemo da ponudimo alternativu...