MILIČEVIĆ: Nema novca za borce, kulturu i mlade a ima za uvećan budžet predsjednika Republike Srpske

Datum:

Share post:

Nakon godišnjica, komemoracija i parastosa, lijepo bi bilo reći da oni koji su odbranili pravo Republike Srpske na postojanje i njihove porodice danas imaju status koji zaslužuju u zemlji koju su stvarali, da žive dostojanstveno, da se poštuju njihova prava, da imaju mogućnost da rade, da se liječe, da se uvažavaju od vlasti i instutucija države. Realnost je nažalost, da su oni danas obespravljeni i da država koju su stvarali ne zadovoljava ni njihova elementarna prava, istakao je dr Milan Miličević, predsjednik Srpske demokratske stranke.

„Borci, porodice poginulih boraca i ratni vojni invalidi prinuđeni su svakih nekoliko mjeseci da svoja prava traže ili kroz proteste ili najave protesta, izloženi salvama uvreda od strane onih koji su vlast, te prijetnjama ukoliko izađu na proteste da će im biti oduzeto sve. I ona prava koja se na kašičicu ostvare u pravilu nakon javnog bunta boračkih kategorija, daleko su ispod nivoa onoga što su bili zahtjevi i ono ga što bi bilo dostojanstveno“, poručio je Miličević.

On je poručio da Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske i zakoni ne priznaju i ne tretiraju adekvatno boračke kategorije u smislu priznavanja troškova njihovog liječenja, po raznim osnovama.

„Borački dodatak, lične i porodične invalidnine su daleko ispod nivoa koji bi bio dostojanstven. Ni ove godine u budžetu Republike Srpske nije predviđena niti jedna KM za stambeno zbrinjavanje porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida, a oni kojima su sredstva odobrena javnim pozivom iz 2019. godine, ni četiri godine poslije nisu dobili novac koji im pripada“, poruka je Miličevića.

On kaže da nema novca u budžetu Republike Srpske za borce, za kulturu i nauku, za mlade talentovane đake, studente i sportiste, za podršku natalitetu i rađanju, za nova radna mjesta, ali ima za 6 puta uvećani budžet predsjednika Republike Srpske od 56 miliona, koji nikom ne polaže račune kako ih troši. 

„Novca ima za sve ono što vladajuća struktura usmjerava u u privatne džepove, kako smo nedavno čuli od jednog dugo godina visoko pozicioniranog predstavnika vlasti – mafijaške organizacije koja pljačka novac iz budžeta zbog čega, kako sam kaže stide ih se i rođena djeca. Preko 5 milijardi KM budžeta Republike Srpske ne raspoređuje se domaćinski, već pljačkaški, a slična je situacija i sa javnim preduzećima, instutucijama, lokalnim zajednicama na čijem čelu je SNSD. Ako njih iz vlasti pitate, nikada svi nismo živjeli bolje i nikada stanje u Republici Srpskoj nije bilo bolje, nema korupcije, kriminala i javna sredstva se troše odgovorno“, naglasio je predsjednik SDS.

Ili oni ne govore istinu, kaže on, ili većina stanovnika Republike Srpske nije svjesna kako im je dobro.

„Borci, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi i svaki drugi stanovnik Republike Srpske zaslužuju mnogo bolje od dvije decenije nepromjenjive vlasti, iza koje stoje ljudi koji se nisu borili za ovu državu, koji ne žive kao boračke kategorije i drugi stanovnici Republike Srpske, koji su se odrodili od naroda i nemaju predstavu o problemima i potrebama naroda, već dvije decenije nekažnjeno i nemilosrdno pljačkaju svoj narod“, zaključio je Miličević.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Potresna poruka na spomen-ploči u Zagrebu za brutalno ubijenu srpsku porodicu Zec 1991.

Na zagrebačkom Sljemenu sinoć je otkrivena spomen-ploča i održana komemoracija za porodicu Zec koja je ubijena prije 32...

Na današnji dan PREMINUO Mirza Delibašić

Na današnji dan 2001. godine napustio nas je jedan od najboljih košarkaša ibsportista, Mirza Delibašić. Delibašić je preminuo 2001....

1/8 FINALA KUPA SRPSKE U FUTSALU: KMF Radnik MD Shop u Goraždu

U prostorijama Fudbalskog saveza Republike Srpske danas su izvučeni parovi osmine finala Kupa Republike Srpske u futsalu, piše...

City Mall iz Bijeljine u Zvorniku otvorila retail park – ZVORNIK CITY PARK (foto)

U BiH je jučer otvoren još jedan retail park, dio je mreže koja se brzo širi U Bosni i...