MILIĆ: Od danas penzije veće za TRI ODSTO – ovo je PETO redovno godišnje usklađivanje

Datum:

Share post:

Direktor Fonda za penzijsko-invalidsko osiguranje /PIO/ Republike Srpske Mladen Milić rekao je da je novo povećanje penzija od tri odsto peto po redu redovno godišnje usklađivanje, odnosno sedmo vanredno povećanje počev od januara 2013. godine.

„Prilikom obrade i isplate januarske penzije za 2021. godinu, a shodno odluci Vlade Republike Srpske o vanrednom povećanju od 0,86 odsto i redovnom godišnjem usklađivanju od 2,16 odsto došlo do novog povećanja penzija od tri odsto za 271.000 korisnika prava“, rekao je Milić.

Nominalno povećanje penzije od 2013. godine je 28,53 odsto, a efektivno povećanje 33,7 odsto. Na primjer ukoliko je neko u decembru 2012. godine imao penziju visine od 400 KM njegova penzija sada u januaru, pojašnjava Milić, iznosi 555 KM.

Napominjući da bilo koje povećanje plate ili penzije nikad nije dovoljno, Milić kaže da su privredne aktivnosti smanjene usljed pošasti 21. vijeka, pandemije virusom korona, koja je paralisala i najrazvijenije zemlje svijeta.

TESTNA REKLAMA

„Mi u Republici Srpskoj se još i dobro nosimo sa tom pošasti i zabilježili smo rekordnu naplatu doprinosa kada je riječ o januaru. Naplatili smo 69,38 miliona KM što predstavlja oko 70 odsto potrebnih sredstava“, rekao je Milić i podsjetio da je u prethodnim godinama naplata u januaru bila oko 50 do 55 odsto.

On ističe da je za isplatu bruto iznosa januarske penzije bilo neophodno obezbijediti 99,8 miliona KM.

„Iz isplate smo privremeno isključili 4.363 korisnika prava koji nisu, u skladu sa Zakonom o PIO, uredno dostavili potvrdu o životu zaključno sa 31. decembrom“, rekao je Milić.

On je podsjetio da prosječna penzija za januar ove godine iznosi 405,81 KM, što predstavlja 41,45 odsto prosječne plate, najniža penzija za 40 i više godina staža učestvuje sa 42,47 odsto u prosječnoj plati i iznosi 415,82 KM, a prosječna penzija za 40 i više godina staža čini 61 odsto prosječne plate, odnosno u nominalnom iznosu 596,28 KM.

„I najviša penzija, porasla za tri odsto, pa sada iznosi 2.139 KM“, rekao je Milić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

POČINJE SUĐENJE Ejupu Ganiću i ostalim optuženim za zločine u Dobrovoljačkoj

Statusna konferencija pred početak suđenja Ejupu Ganiću i još devetorici nekadašnjih vojnih i policijskih funkcionera za zločine u...

Uspješan vikend za bijeljinski “Atletik“ – 21 medalja na tri takmičenja (foto)

Najmlađi članovi AK "Atletik" iz Bijeljine, juče su učestvovali na 7. Atletskoj uličnoj trci u Ugljeviku, gdje su...

BIJELJINA: “Podrinje“ iz Janje deklasiralo Omarsku – Het trik Ristića

Podrinje predvođeno novim trenerom Ilijom Simićem sjajnom igrom deklasiralo Omarsku sa 5:1 u utakmici drugog kola Prve lige Republike Srpske. Pred...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina OBEZBIJEDILA MEDALJU na Evropskom prvenstvu u Turskoj (foto)

Takmičarka bokserskog kluba Radnik, Dunja Vukšic, pobjedom protiv takmičarke iz Irske osigurala je medalju na Evropskom prvenstvu u...