MILENKO MAKSIMOVIĆ: Ponosni smo na učenike Tehničke škole i njihove uspjehe (foto)

Datum:

Share post:

Približava se završetak školske 2022/2023 godine, a većina maturanata već je imala svoje maturske večeri. 

Matursko veče Tehničke škole “Mihajlo Pupin” iz Bijeljine održano je 25. maja kada je u deset odjeljenja svoje srednjoškolsko obrazovanje završilo 250 maturanata.

“U generaciji imamo dva učenika kojima smo dodijelili Vukovu diplomu. Pored učenika generacije – Strahinje Prodanovića, koji je postigao sjajne rezultate u toku svog školovanja, imamo još dobrih učenika koji su osvajali mnogobrojne nagrade u toku svog školovanja, kako na republičkim, regionalnim, tako i svim nivoima kako u stručnim, tako i iz opšteobrazovnih predmeta. Pored toga, učenici su osvajali nagrade na Višnjićevim danima, literarnim konkursima, itd”, rekao je za portal Dešavanja u Bijeljini direktor škole Milenko Maksimović.

Prema njegovim riječima, Tehnička škola je u posljednje vrijeme postala svestrana, ukoliko se gledaju učenici/osnovci koji je upisuju, s obzirom da je ranije bila škola koju su većinski upisivali dječaci i koja se nazivala “muškom školom”.

“U posljednje vrijeme sve veći broj djevojčica upisuje Tehničku školu u okviru struke saobraćaj, mašinstvo i elektrotehnika, na našu radost, sve je veći broj ženske populacije. Kada je govorimo o interesovanju svršenih osnovaca, mogu reći da, kako je došlo do promjene u digitalnom svijetu, tako smo i mi posljednjih godina uveli Informacione tehnologije, pa je došlo do velike potražnja obrazovanja u struci informacionih tehnologija, računarstva i programiranja. Moramo se pohvaliti da smo u prošloj godini upisali kompletno odjeljenje učenika – vukovaca iz osnovne škole. Znači, trenutno u Tehničkoj školi imamo odjeljenje koje pohađa 27 vukovaca iz osnovne škole”, istakao je Maksimović.

Miodrag Ostojić, učenik Tehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Bijeljini, niže uspjehe iz oblasti fizike

Maksimović kaže da je Miodrag Ostojić, jedini predstavnik iz Republike Srpske na Svjetskoj olimpijadi iz fizike u Tokiju, jedan od dokaza kvaliteta koji posjeduje ova bijeljinska škola.

“On je samo jedan od dokaza našeg kvaliteta i podstrijek našim profesorima da i dalje motivišu i dodatno rade sa našim učenicima. Profesorica Jelena Milanović je mentor našem učeniku, a pored nje, tu je i kolektiv Tehničke škole da podrže našeg učenika, ali ne samo njega kao pojedinca, nego sve učenike koji pohađaju našu školu. Ne smijemo da izostavimo da mi podržavamo i učenike u zanatskim odjeljenjima, odnosno tražimo im što bolje mogućnosti za ostvarivanje praktične nastave. Dobro smo povezani sa privredom i većina naših učenika, koji žele da ostanu ovdje, imaju mogućnost zaposlenja u onim preduzećima gdje su obavljali praktičnu nastavu”, naveo je Maksimović za Dešavanja u Bijeljini.

Tehnička škola je učestvovala i Naučnoj konferenciji „raSTEM“ iz oblasti informacionih tehnologija i robotike koja je u Bijeljini okupila stručnjake iz oblasti informacionih tehnologija koji su mladim srednjoškolcima i studentima iz Bijeljine, Beograda, Sarajeva, Mostara, Tuzle i drugih okolnih lokalnih zajednica približili svijet informacionih tehnologija, robotike i programiranja.

U Bijeljini održana naučna konferencija „raSTEM“ (foto)

“Moja ideologija, cilj i vizija je da se pruži podrška i motivacija svim zainteresovanim mladima koji žele dodatno znanje i iskustvo na fakultetima u Beogradu, Novom Sadu ili nekim drugim prestižnim fakultetima. Međutim, s druge strane moramo razmišljati da ako ulažemo u mlade i njihovo znanje, trebamo gledati kako će se ti mladi vratiti našem gradu i našoj državi. Jedan pozitivan primjer je i naš učenik Igor Perić koji je u našoj školi završio Računarstvo i programiranje, nakon toga, zavšrio doktorske disertacije na prestižnim evropskim fakultetima i otvorio firmu “BioMech” u Bijeljini, gdje zapošljava mlade ljude. Mislim da je upravo to srž i problem svega – kako mladi da svojim znanjem ovdje, na našoj teritoriji, daju svoj doprinos i znanje i ulaganje da bi došlo do napretka i ulaganja u našu privredu”, zaključio je Maksimović.

U novoj školskoj godini, odnosno u upisu u junu, bijeljinska Tehnička škola će u okviru Elektrotehnike upisati tehničare računarstva, tehničare informacionih tehnologija, tehničare elektroenergetike, elektroničare mehaničare i električare. Pored toga, u okviru Mašinstva i obrade metala smjerove mašinski tehničar za kompjutersko konstruisanje, varilac, obrađivač metala rezanjem i bravar. Upisaće i “saobraćajce”, odnosno tehničare drumskog saobraćaja, tehničara logistike i špedicije i vozača motornih vozila. Takođe, u okviru Šumarstva i obrade drveta – stolara.

“Posljednjih godina uopšte nismo imali drugog upisnog roka. Nadamo se da će ta tradicija ostati i ove školske godine, s obzirom na dosadašnje veliko interesovanje za upis. Svake godine gledamo da uvedemo i neke dodatne smjerove, da osluškujemo šta je potrebno tržištu rada kako bi mladima pružili mogućnost da nastave dalje i zaposle se nakon zavšrene srednju školu ili da kroz fakultet nastave obrazovanje”, rekao je Maksimović.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

ŠKOLA NOVINARSTVA SEMBERSKIH NOVINA: Komisija bira najbolje radove

„Semberske novine“, u saradnji sa Aktivom direktora regije Bijeljina, Lopare i Ugljevik, nastavljaju Ljetnju školu novinarstva „Semberskih novina“,...

Nacrt izbornog zakona Srpske izglasan u Narodnoj skupštini (foto)

Dva i po sata iza ponoći, poslanici Narodne skupštine Republike Srpske izglasali su Nacrt izbornog zakona Republike Srpske...

Katolici i protestanti obilježavaju Veliki petak

Katolici, protestanti, anglikanci i brojne manje crkve, Uskrs će praznovati 31. marta. Danas obilježavaju Veliki petak, dan raspeća...

Na današnji dan – 29. mart

Danas je petak, 29. mart, 89. dan 2024. Do kraja godine ima 277 dana. 1461. - U najkrvavijoj bici...