Mile Pejčić, generalni direktor kompanije TRB

Gost emisije „Oko u Oko“ portala Dešavanja u Bijeljini, bio je Mile Pejčić, generalni direktor kompanije TRB. Osim uspjeha koje je postigla kompanija TRB, Pejčić je govorio i o svom životu, djetinjstvu, uspomenama…

Mile Pejčić rođen je u Bijeljini 1971. godine. Osnovnu školu završio je kao vukovac, u srednjoj školi, koju je završio u Sarajevu, bio je đak generacije i dobitnik priznanja i nagrade grada Sarajeva. U Beogradu 1994. godine završio je Vojnu akademiju, nakon ćega se vratio u Republiku Srpsku i pridružio se odbrambeno – otadžbinskoj borbi za odbranu Republike Srpske i srpskog naroda. Zbog njegove posvećenosti i sposobnosti postao je komandant Specijalne jedinice SAJ MUP-a Republike Srpske. Obavljao dužnost komandira Stanice javne bezbjednosti u Bijeljini, a potom i načelnika Centra javne bezbjednosti, kao tada najmlađi policijski oficir na toj funkciji u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Školovanje, preduslov za znanje

Školovanje i iskustva na raznim pozicijama koje je obavljao, donijele su mu mnogo znanja.

„Tokom školovanja naučio sam šta znači poštovanje vremena, disciplina, odnos prema povjerenim zadacima i odgovornost, što se tokom čitave moje karijere prenosilo na sve poslove koje sam obavljao. Iskustvo koje sam već prošao i toliko godina proveo u različitim institucijama od MUP-a, bankarstva, Javne uprave, dovelo me u poziciju da se pronađem u privatnom sektoru i dam svoj maksimum“, kaže Pejčić.

Iskustvo u bankarskom sektoru -analiza je osnov svake kompanije, privatne firme i preduzetnika

Jedan dio Pejčićeve profesionalne karijere u prošlosti bio je posvećen i bankarskom sektoru. Desetogodišnje iskustvo u oblasti finansija, na rukovodećim pozicijama, donio mu je veliko iskustvo i znanje.

„Ja sam ponosan na taj period zato što iz iskustva bankarskog koje sam radio u ovde u Bijeljini, upoznao sam privrednike grada Bijeljine i dijelio sa njima i dobro i zlo i radovao se uspjesima i zaista mogu da kažem da iz tih deset godina bankarskog iskustva nosim veoma pozitivne uspomene saradnje sa privednicima grada Bijeljine i veoma mi je drago da sada kada se i vratim i kada se bavim nekim drugim poslom, vidim moje klijente kako su napredovali u svojim poslovima, kako su proširili svoja poslovanja i kako postoje kao odgovorne kompanije. Plan, analiza, upravljanje bilansima, planiranje uopšte finansija je možda i najosjetljiviji i najteži rukovodni moment u jednoj firmi. To je veoma zahtjevan posao koji konstantno traži jednu analizu, ali plan i analiza je osnov svake kompanije, privatne firme i preduzetnika“, rekao je Pejčić.

MILE PEJČIĆ, TRB: Napraviti “tim“ – preduslov za razvoj firme (video)

Najmlađi policijski oficir na funkcijama u MUP u Republici Srpskoj i BiH

Pejčić je u prošlosti bio komandant Specijalne jedinice SAJ MUP-a Republike Srpske. Obavljao je dužnost komandira Stanice javne bezbjednosti u Bijeljini, a potom i načelnika Centra javne bezbjednosti, tada kao najmlađi policijski oficir na toj funkciji u Republici Srpskoj i cijeloj Bosni i Hercegovini.

Ipak, određena politička previranja dovela su do teških momenta u njegovoj karijeri. Uprkos tome, Pejčić se prisjeća samo lijepih momenata iz vremena provedenog u uniformi.

„Ja sam zaista ponosan na mojih deset godina provedenih u uniformi i na moje kolege koji rade u policiji. To je jedan odgovoran, nezahvalan i veoma težak posao. Zaista se divim svim kolegama policajcima, zaista ih poštujem i smatram da oni zaslužuju da budu poštovani, uvaženi i respektovani od ovog društva, jer oni brinu o našoj bezbjednosti našim životima i pružaju nam onu najpotrebniju sigurnost da bi se građani osjećali što bolje. Nažalost 2004. godine moja karijera u policiji je prekinuta, ne mojom voljom. 30. juna 2004. godine smijenjen sam ste odlukom visokog predstavnika Pedija Eš Dauna, bez ikakvog dokaza, bez ikakvih argumenta. Nakon poniženja, nakon jedne tako brutalne činjenice da ostanete bez posla, uslijedio je težak period. Ja sam u tom momentu mislio da se sav svijet srušio, da su sva vrata zatvorena za mene, jer je to bila sva moja karijera u tom momentu, od srednje škole od akademije“, ispričao je Pejčić, te dodao da na život uvijek treba gledati iz druge perspektive – „Kada se  jedna vrata zatvore,  otvori se neki drugi prozor koji možda nudi neke nove perspektive ako imamo dovoljno duha, vjere i energije u sebi“, istakao je Pejčić.

Cijeli život išao težim putem – teži put pomogao spoznaju pravih vrijednosti

Kako kaže, nije birao svoj put, takav je dobio. Cijeli život je išao težim putem, ali upravo taj teži put pomogao mu je da spozna prave vrijednosti.

„Kotrljati se niz brdo, može svako, tamo se kotrlja svašta, ali ići uz brdo i penjati se, može samo ko ima snage, ko ima dovoljno vjere, ko poznaje i ima prave vrijednosti“, naveo je Pejčić.

Mile Pejčić rođen je u semberskom selu Suvo Polje kod Bijeljine, za koje ga, kako kaže, vežu samo najljepše uspomene.

„To je bio jedan bezbižni period. Osnovna škola i taj period generacije 70-ih. Učiteljica mi je bila Šefika Lazić,koja je tada bila moj idol i nekako svih nas koje je učila. Šefka je generacije i generacije nas obrazovala, učila i vaspitala. Vaspitala nas je da budemo dobri ljudi i da prepoznajemo prave vrijednosti. Osnovna škola u Suvom Polju, u staroj Jugoslaviji, bila je među četiri najbolje škole u staroj Jugoslaviji. Ali je posebna jedna činjenica da tada u osmom razredu su bila tri odeljenja i škole su bile pune djece, za razliku od danas“, rekao je Pejčić.

Vezan za rodno mjesto, za Suvo Polje kod Bijeljine

Jedan od tih najemotivnijih trenutaka koji Pejčića vežu za rodno mjesto jeste rodna kuća, otac i pokojna majka.

„Tu sam ponikao, u Suvom Polju kod Bijeljine, tu sam odrastao, tu su bile moje prve igre, prve vragolije, prvo penjanje na tuđe trešnje i krađe jabuka i sve ono što djetinstvo bezbižno nosi i ta osnovna škola, ali najemotivniji moment za mene je bilo kada sam 2004.godine smijenjen od strane viskog predstavnika što su se mještani Suvog Polja organizovali, ja tačno ne znam ni ko je to vodio, ali znam da su mi tada rekli da su gotovo svi punoljetni stanovnici Suvog Polja potpisali peticiju  protivljenja mojoj smjeni i poslali je visokom predstavniku Pediju Eš Daunu. Taj čin je vrijedan kuće, vrijedan svih  divljenja i poštovanja prema mom selu. U životu svakog čovjeka, kada sabiramo svoje rezultate, ništa ne merimo novcem i nekretninama ili materijalnim vrijednostima, to su stvari koje ostavljaju dubok pečat i prave vrijednosti“, kaže Pejčić.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име