Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović danas je došao u Okučane na obilježavanje godišnjice akcije „Bljesak“ ali je ceremoniju napustio, prenose hrvatski mediji.

– Pristali smo na sve elemente protokola, ali na ovo nismo pristali. Ovdje je jedan učesnik bio obučen u odjeću s porukom „Za dom spremni“ i ja u tome ne želim učestvovati.To je namjerna provokacija  koja se dogodila, smatram to gaženjem žrtava i sjećanja na ovaj događaj. Ubuduće gdje god bude ovakva situacija ja u tome neću učestvovati. Premijera i predsjednika Sabora razumijem, oni moraju – rekao je Milanović.

Upitan je li razgovarao s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem o tome, Milanović je kazao da jeste.

– On je slegnuo ramenima. Imam razumijevanja za premijera, ali pozdravu „Za dom spremni ovdje nije mjesto“ – kazao je predsjednik Hrvatske.

U Okučanima se obilježava 25.  godišnjica akcije „Bljesak“ u kojoj je sa područja Zapadne Slavonije, koja se tada nalazila u sastavu Republike Srpske Krajine (RSK) i pod zaštitom UN-a, Hrvatska protjerala 15.000 Srba, a 283 je ubijeno ili nestalo, među kojima 56 žena i osmoro djece. Hrvatska ove događaje slavi kao „oslobođenje Zapadne Slavonije od okupacije“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: glassrpske.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име