Milan Kovačević: Veliko je zadovoljstvo raditi sa kolegama iz drugih sredina

Datum:

Share post:

Glumca novosadskog Srpskog narodnog pozorišta Milana Kovačevića gledaćemo u ulozi Hasanage u novoj predstavi Gradskog pozorišta “Bijeljina”.

Iako ste domaćoj publici uglavnom poznati iz TV serija “Složna braća: Nova generacija” i “Nek ide život”, iza Vas je bogato pozorišno iskustvo, a pobrojati sve predstave zahtjevalo bi mnogo više prostora od onog koji imamo za intervju. Ipak, kojih se predstava i uloga najrađe sjećate?

-Bilo je mnogo uloga… Izdvojio bih Disko Svinje, Na Drini ćuprija, Ivanova, Hamleta, Banović Strahinju, ulogu oca u predstavi Dar.

Mnogo više pozorišnih od filmskih i TV uloga znači i da Vam je pozorište bliskije?

TESTNA REKLAMA

-Realno, pozorište je uvek tu. Tu glumac radi na sebi, uvek može da popravi, ali i pokvari ulogu, živo je, diše. Film i TV su druga forma. Lepo je kad možeš da spojiš oba. Naizgled isto, ali dosta razlike. Kao fudbal i mali fudbal. Ko prati, znaće.

Radili ste sa svim velikim rediteljskim imenima savremenog pozorišta, a i sami ste se okušali u rediteljskim vodama. Da li je naše pozorište “rediteljsko” i koliko mu zapravo oni određuju pravce?

– Po meni nema rediteljskog i nekog drugog pozorišta, mada neko pokušava da to tako predstavi. Nekada su reditelji morali da završe neki fakultet, pa onda režiju, a glumci su dolazili sa nekih kurseva. Tada se napravila fama oko rediteljskog posla, koju neki pokušavaju da drže i danas, kada se naša zanimanja razlikuju u tri, četiri ispita. Što je reditelj bolji, jednostavniji je za saradnju i oslobođen sujete, jer je predstava zajednički čin. Postoji dobro i loše pozorište i ništa drugo.

Šta je novo u liku Hasanage u ovom čitanju?

– Iskreno, to će reći drugi, koji su gledali druge kolege u toj ulozi, nakon premijere. Za sada sam zadovoljan što se rediteljev, moj i pogled kolega spajaju u dosta tačaka. Veliko je zadovoljstvo raditi sa kolegama iz drugih sredina, jer nismo baš često u mogućnosti da budemo partneri na sceni. Ne bih da zvuči kao floskula, ali ta razmena energija i različitih pogleda i stavova je neprocenjivo iskustvo.

Gradsko pozorište „Semberija“ Bijeljina radi na predstavi „Hasanaginica“, po istoimenoj narodnoj baladi, u dramatizaciji akademika Ljubomira Simovića i režiji Dušana Tuzlančića. U pitanju je koprodukcija, a glumački ansambl čine glumci Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, članovi ansambla Narodnog pozorišta Republike Srpske iz Banja Luke i glumci Gradskog pozorišta „Semberija“.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

„VIDI TV“ poklanja Bijeljini koncert Halida Bešlića (foto)

Viditv započinje promotivne aktivnosti u svrhu informisanja građana BiH o digitalizaciji TV signala zemaljskog emitovanja nacionalnih i lokalnih...

Direktor Garantnog fonda ne želi auto staro četiri godine

– Direktor Garantnog fonda Republike Srpske Radivoja Krčmar zamjenio je luksuzni automobil star četiri godine još luksuznijim, pod...

SNSD u Bijeljini održao sjednicu Gradskog odbora (foto)

Večeras (ponedjeljak, 05. decembar 2022.) je održana 6. sjednica GO SNSD Bijeljina na kojoj je usvojen Izvještaj Gradskog...

Gasovod IZGRAĐEN, a gas NE TEČE kroz Bijeljinu! ZAŠTO?

Gasovod izgrađen, a gas ne teče: Evo kada će Bijeljina moći da koristi plin Gasovod je još prije nekoliko...