Microsoft ukinuo WordPad

Datum:

Share post:

Microsoft je bez mnogo pompe poslao WordPad tekst procesor u penziju i to nakon vjerne službe pod okriljem Windows operativnog sistema još od 1995. godine.

WordPad više neće biti integralni dio ažuriranja i biće potpuno uklonjen iz Windows operativnog sistema. Ova odluka kompanije iz Redmonda se navodi na stranici koja se odnosi na zastarjele funkcije za Windows klijent operativni sistem.

U njenom dodatku od 1. septembra 2023. se navodi sljedeće: „Preporučujemo Microsoft Word za rad sa dokumentima koji sadrže napredan rad sa tekstualnim sadržajima kao što su .doc i .rtf standardi i Windows Notepad ukoliko se radi o dokumentima sa običnim tekstom kao što je .txt format.“

Nema razloga da budete mnogo tužni zbog ove odluke, pošto je WordPad već godinama unazad, prilično zastario i jedva da je upotrebljive svrhe. Njegova prvobitna namjena je bila da pomogne prilikom brzog pregleda i uređivanje datoteka sa napredno formatiranim tekstom (RTF ili *.rtf).

WordPad je uveden u upotrebu uporedo sa Windows 95 operativnim sistemom kao zamjena za Write, koji je bio u paketu sa svim prethodnim verzijama Windows OS-a, još od originalne verzije sistema iz 1985. godine. Tokom godina je imao dva velika ažuriranja: mogućnost otvaranja Microsoft Word dokumenata u Windows XP izdanju (2001. ) i korisnički interfejs sa trakama koji je dobio prilikom izlaska Windows 7 sistema (2009).

Bilo je i drugih ažuriranja, ali uprkos tome, WordPad i dalje izgleda prilično zastarjelo i zapušteno u novim Windows 11 verzijama.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: benchmark.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

BIJELJINA: Zvijezda 09 pobjednik u Laktašima

Gosti iz Semberije su konačno prekinuli niz poraza. U Premijer ligi im ne cvjetaju ruže, ali su u...

BIJELJINA: Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske

Radnik izbacio Borac iz Kupa Republike Srpske Fudbaleri Borca neće imati priliku da odbrane trofej Kupa "Dr Milan Jelić"...

Korisnici Dnevnog centra za djecu u riziku u Bijeljini organizovali priredbu povodom Dječije nedjelje (foto)

Tradicionalno, prve sedmice oktobra, djeca iz Dnevnog centra za djecu u riziku Centra za socijalni rad Bijeljina, obilježavaju...

BOSIĆ, SDS: Odbijanje Zakona o PDV je neviđen izraz bahatosti

Mladen Bosić, delegat u Domu naroda, govoreći o stavu SNSD-a i neusvajanju Zakona o podizanju limita za ulazak...