MIĆIĆ: Grad će olakšati procedure za građevinske dozvole stočarima

Datum:

Share post:

Prilikom obilaska farme Bobana Petrića u Donjem Magnojeviću gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić upoznao se sa problemima i potrebama stočara u Semberiji i tom prilikom razgovarao je sa uzgajivačima tovnih svinja, odnosno načinu na koji Gradska uprava i Agrarni fond mogu da pomognu proizvođačima.

Magnojević je selo čiji mještani proizvede najveći broj tovnih svinja u Republici Srpskoj, odnosno 30 odsto proizvodnje u RS , što je ipak samo trećina potreba za domaće tržište. Na farmi Bobana Petrića godišnje se uzgoji između 1500 – 1700 tovnih svinja, a trenutno je na farmi 600 tovljenika, težine od 30 do 120 kilograma.

– Prošla godina je bila loša za svinjogojstvo, u ovoj godini stanje je nešto bolje. Uz pomoć podsticaja Ministarstva i Grada proizvodnja nam je za sad održiva. Budžet za svinjogojstvo je povećan na 71 milion konvertibilnih maraka, što je značajno bolje, ali ipak još uvijek nedovoljno za rentabilnu proizvodnju. Problem je što državni podsticaji nisu na nivou evropskih ili bar komšijskih, tako da uvozni proizvod bude jefiniji od domaćeg iako je cijena proizvodnje gotovo ista. Dodatni problem je slobodno, odnosno nekontrolisano tržište bez carina – zaključio je Petrić.

On je dodao da je plasman robe takođe problematičan zbog kontinuiteta u snabdijevanju.

TESTNA REKLAMA

– Pojedinačno ne proizvodimo dovoljne količine tovnih svinja za domaće tržište, a veliki prerađivači traže stalnost u isporuci. Rješenje je udruživanje u klaster. Po tom pitanju smo preduzeli neke mjere ali još uvijek smo daleko od zajedničkog nastupa na tržištu. Sa mesnom industrijom „ZP komerc" imamo ugovore koji su povoljni i za nas uzgajivače i za njih kao prerađivače naše sirovine. Oni su spremi da pomogu, ali i mi uzgajivači moramo da promjenimo svijest o načinu proizvodnje i udružimo se – istakao je ovaj domaćin iz Magnojevića.

Direktor gradskog Agrarnog fonda Ivan Stević podsjetio je da je Bijeljina prva počela sa podsticajima za poljoprivrednike.

– Od 2008. godine izdvajamo oko 1,1 milion godišnje za pomoć poljoprivredi. Naši podsticaji namijenjeni su prvenstveno stočarstvu, voćarstvu i plasteničkoj proizvodnji – naglasio je Stević.

Da bi se poljoprivrednicima olakšala proizvodnja gradonačelnik Mićić je najavio aktivnosti kojima će biti olakšana procedura za dobijanje građevinskih dozvola za poljoprivredne objekte.

– Znamo i da je veliki problem plaćanje naknade za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko. Gazdinstva moraju da plate velike iznose za pretvaranje poljoprivrednog zemljišta u građevinsko, da bi na njima gradili objekte koji opet imaju poljoprivrednu svrhu, što je apsurdno. Mi smo ranije to pitanje pokrenuli pred Vladom, ali ništa po tom problemu nije učinjeno. Ponovo ćemo pokušati da posredujemo između proizvođača i republičke vlasti da bismo riješili taj problem – istakao je Mićić.

Izvor: desavanjaubijeljini.com/ntvarena.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

BOGDAN BOĆA RANKIĆ – Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji

Jedan od svijetlih sinonima fudbala u Dvorovima i Semberiji. Fudbal je zavolio kao mali dječak i skupa sa svojim...

Advokati u Srpskoj najavili štrajk zbog porodičnog zakona

Advokati u Republici Srpskoj najavili su štrajk ukoliko se iz nacrta Porodičnog zakona ne izbriše odredba koja notarima...

HOŠIĆ, ZVIJEZDA 09: OČEKUJEM DOBRU UTAKMICU IAKO IMAMO 4-5 POVRIJEĐENIH IGRAČA

Ekipa Zvijezde 09 u trećem kolu gostuje ekipi Krupe na Vrbasu. Pred današnjih put šef stručnog štaba Zvijezde...

“RADI U KORIST SDA” Selak poručio da je djelovanje Turkovićeve protivno Ustavu BiH

Postupci Bisere Turković nikako ne odražavaju pravu sliku i stanje u BiH, već je njeno djelovanje isključivo u...