MEKTIĆ ISMIJAO pokret koji promoviše prevenciju raka kod muškaraca: ŠTO NISU OBRIJALI DONJU BRADU? (foto)

Datum:

Share post:

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić na svom Tviter profilu na neprimjeren je način prokomentarisao početak akcije Movember u Banjaluci, kojom se skreće pažnja na muško zdravlje, a posebno karcinom testisa i prostate.

Na vijest da je više od 20 muškaraca u Banjaluci sinoć obrijalo brade i na taj način u Republici Srpskoj sedmi godinu pokrenulo akciju Movember, u okviru koje se organizuju edukativne i humanitarne aktivnosti za pomoć oboljelima od ovih karcinoma, Mektić je ostavio komentar na društvenoj mreži kojim je na određeni način ismijao ovu akciju, vjerovatno ne poznajući ni istoriju, ni simboliku brijanja i njegovanja brkova u ovoj akciji.

– Kakve veze ima brada sa testisima? Što nisu obrijali donju bradu? – napisao je ministar bezbjednosti.

Akcija Movember ili u prevodu „brkati novembar“ pokrenuta je prije 15-tak godina u Australiji, kada se mala grupa ljudi okupila oko ideje da tokom novembra puštaju prvenstveno brkove, ali i bradu koju oni koji je imaju na početku mjeseca obriju, te da ujedno promovišu brigu o zdravlju muškaraca, koji sve mlađi obolijevaju od karcinoma prostate i karcinoma testisa.

TESTNA REKLAMA

U narednoj deceniji pokret se proširio širom svijeta i u njemu svake godine učestvuju milioni muškaraca, a među njima i brojni poznati ljudi. Mnogo od njih se registruju na sajtu movember.com gdje se prati napredak njihovih brkova, a ujedno i skupljaju novac za podršku prevenciji i borbi sa ovim bolestima.

U Banjaluci obilježavanje ovog mjeseca i simbolično brijanje 1. novembra organizuje neformalno udruženje, odnosno grupa mladih entuzijasta pod nazivom „Superbrke“ koji su se zainteresovali za ovu temu i odlučili da posljednjih sedam godina rade na podizanju svijesti o problemu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

SNSD BIJELJINA: Trivićka i Šarović žive u virtuelnom svijetu

Reagovanje SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Gradski odbor SNSD Bijeljina izražava ozbiljnu zabrinutost da su i Mirko Šarović i...

Dunja Vukšić iz BK “Radnik“ Bijeljina na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u Turskoj

Bokserska nada Dunja Vukšić iz BK "Radnik" Bijeljina predstavljaće Bijeljinu i Republiku Srpsku na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu u...

Produženo vrijeme brisanja poruke na WhatsAppu

Ukoliko se nađete u situaciji da ste na WhatsAppu poslali neku neprikladnu poruku pogrešnoj osobi, sada ćete imati...

AGRO SAVJET: Kada i kako se vrši skidanje lišća paradajza

Oplodnja i skidanje lišća paradajza – Početno skidanje lišća paradajza obično se vrši kada biljka pređe metar visine.  U...