Istorijski rezultat  matematičara iz BiH na 65. Internacionalnoj matematickoj olimpijadi: ZLATNI, Vuk Janković iz Trebinja, Andrej Krčmar iz Banja Luke i Benjamin Mujkić iz Sarajeva, SREBRNI Harun Alibegović iz Sarajeva i BRONZANI Naida Gavranović i Adnan Osmić iz Sarajeva.

U Bathu u Velikoj Britaniji u toku je 65. Internacionalna matematička olimpijada (11.07 – 22.07. 2024.), najprestižnije matematičko takmičenje na svijetu, na kojem učestvuje preko 100 država.

Matematičari iz Bosne i Hercegovine su postigli istorijski rezultat osvojivši  6 medalja i prvi put u istoriji zlatnu medalju za BIH, odnosno 3 zlatne, 1 srebrnu i 2 bronzane medalje.

U ukupnom plasmanu BiH je zauzela 13. mjesto na svijetu, dok je od zemalja u okruženju Srbija 22 a Hrvatska 35 u ukupnom plasmanu.

Na 65. Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi ekipu Bosnu i Hercegovinu predstavljaju Andrej Krčmar, Harun Alibegović, Benjamin Mujkić, Vuk Janković, Adnan Osmić i Naida Gavranović, a lideri su Adisa Bolić i Bojan Pažin.

U dva dana takmičenja su se rješavala po 3 zadatka pri čemu je izrada zadataka trajala 4 i po sata svaki dan.

Vuk Janković je učenik prvog razreda Gimnazije ’’Jovan Dučić’’ Trebinje, Andrej Krčmar, drugog razreda Gimnazija Banjaluka, Benjamin Mujkić trećeg razreda II Gimnazija Sarajevo, Harun Alibegović trećeg srednje škole ’’Richmon Parc School’’ Sarajevo, Naida Gavranović četvrtog razreda II Gimnazije Sarajevo a Adnan Osmić je učenik prvog razreda takođe II Gimnazije Sarajevo.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име