Centar za socijalni rad u Bijeljini ima problem u isplati jednokratne pomoći zbog neredovne raspodjele sredstava iz gradskog budžeta, pa korisnici, odnosno socijalno-ugoženi građani trpe ozbiljne posljedice neodgovornog ponašanja gradonačelnika LJubiše Petrovića, rekao je pomoćnik direktora Centra Goran Marković.

On je za Srnu izjavio da je isplata jednokratne pomoći najveći od niza problema sa kojima se susreće Centar zbog neredovne i loše planirane raspodjele sredstava iz budžeta grada.

„Za ovo pravo je iz prošle godine prenesen dug od 40.000 KM na teret priznatih rješenja korisnicima, jer ih nismo mogli isplaćivati pošto nam sedstva nisu redovno doznačavana“, rekao je Marković.

On je naveo da je taj problem nastavljen i ove godine i da ima neisplaćenih jednokratnih pomoći za prva tri mjeseca.

„Tu dinamiku podnošenja zahtjeva i priznavanja prava iz Gradske uprave ne mogu ili ne žele da doznače sa gotovinom, a mi tu pomoć isplaćujemo preko blagajne“, rekao je Marković.

On je ukazao da je taj novac neophodan korisnicima, a to su najugroženije kategorije, za nabavku lijekova, namirnica, te odaske na liječenje.

„Ovo pravo, praktično, gubi smisao, jer ono što korisniku treba da isplatimo za 10-15 dana nismo u mogućnosti ni za nekoliko mjeseci. Mi ljudima ne možemo da kažemo da džaba pišu zahtjeve, jer ne znamo kada će biti ta isplata“, naveo je Marković.

On je istakao da Centar, s obzirom na to da zna koja se prava povećavaju, predoži sve potrebne stavke, ali Gradska uprava to ne poštuje, već smanjuje sredstva po sopstvenom nahođenju.

„Svake godine to čine i to se posebno odnosi na pravo za dodatak za pomoć i njegu drugog lica, koje se svake godine povećava jer je vezano za prosječnu platu. U odnosu na prošlu godinu imamo povećanje za oko 20 KM po korisniku, a njih je više od 2.400“, rekao je Marković.

On je ukazao da se broj korisnika povećava na godišnjem nivou i da Centru samo za ovo pravo u startu nedostaje oko 400.000 KM.

Sve što Centar predloži gradonačelniku Bijeljine, kaže Marković, uglavnom ne bude uvaženo u budžetu, pa poslije mora da dolazi do relokacije sredstava i isplate na osnovu naredbi.

„Desi se i da nam isplate sa istog konta, pa nam zablokiraju druge pozicije kao što su jednokratne pomoći, smještaj u vlastitu porodicu, odnosno sve rade bez našeg znanja“, naveo je Marković.

On je naglasio da su gorući problemi isplata prava na tuđu njegu i jednokratne pomoć, te smještaj djece u ustanove i smještaj odraslih lica u ustanove socijalne zaštite

„Već imamo nekoliko opomena pred tužbu, a u toku je suđenje sa Domom iz Višegrada jer im dugujemo oko 70.000 KM“, rekao je Marković i dodao da su ukupna dugovanja prema svim domovima oko 350.000 KM.

Osim toga, kaže Marković, brojni su neplaćeni računi, što je obaveza Grada, a radnici Centra za socijalni rad dva mjeseca nemaju uplaćeno osiguranje.

„Ukupna dugovanja Centra prema svim dobavljačima iznose do 1,5 miliona KM“, rekao je Marković i dodao da će ove godine za davanja socijanoj zaštiti nedostajati oko milion KM.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srna.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име