MARKOVIĆ, PDP: Poljoprivrednici ne smiju biti prepušteni sami sebi, niti potcijenjeni

Datum:

Share post:

– Aktuelni režim je za posljednje četiri godine raselio više ljudi, nego što je otišlo za četiri godine trajanja rata. Od naše zemlje su stvorili zemlju kriminala, nesigurnosti, nezaposlenosti i urušenih institucija. Selo zamire, a poljoprivrednici se muče da svoje proizvode plasiraju na tržište – rekao je Slaviša Marković, nosilac liste PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske za Izbornu jedinicu 6.

Marković kaže da će jedna od njegovih prvih aktivnost u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske biti inicijativa o promjeni zakona o poljoprivrednom zemljištu, pravilnika o podsticajima, kao i revizija koncesionih ugovora o zakupu zemljišta.

– Poznato je da se zemljište u vlasništvu Republike Srpske daje u zakup uglavnom onima bliskim ražimu, poput pomoćnika pojedinih pomoćnika ministara. Mnogi od njih nemaju ama baš nikakve veze sa poljoprivredom, ali u zakupu imaju na desetine hektara zamljišta. Ima i onih koji licitiraju u ime trećih lica. Takva praksa mora da prestane i da se uvede red – rekao je Marković.

On je istakao da je potrebno da se sa mrtve tačke pokrene proces restitucije, kao jedan od uslova za ulazak u EU, ali da se ispravi istorijska nepravda prema vlasnicima zemljišta i njihovim naslednicima.

– Nerijetko je tim ljudima oduzeto zemljište ispred kućnog praga, a obrađuju ga zakupci ili PD Semberija i slične firme, a koje je su sada u vlasništvu privatnih lica bliskih sadašnjoj blasti. Podsticaji moraju biti predviđeni za sve registrovane poljoprivredne proizvođače, bilo da su to komercijalna ili nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva. Proizvodnja hrane mora da bude prioritet, naročito kada se uzmu u obzir poremećaji na svjetskom tržištu, te poremećaji u proizvodnji izazvani klimatskim promjenama – kaže Marković.

Marković dodaje da Republika Srpska može i mora prvo da proizede dovoljno za svoje potrebe, da podstiče i organizuje poljoprivrednu, kao i svaku drugu proizvodnju, pa tek onda da razmišlja o uvozu.

– Ne smijemo biti robovi uvozničkih lobija. Proizvodnja mora biti organizovana, a otkup zagarantovan. Poljoprivrednici ne smiju biti prepušteni sami sebi, niti potcijenjeni. Regresirana cijena nafte po ovim tržišnim cjenama naftnih derivata nije od pomoći poljoprivrednicima, a kada se na to pridodaju cijene đubriva i sjemenskog materijala, mnogi poljoprivrednici će biti prinuđeni da odustanu od proizvodnje – poručuje Marković, saopštio je PDP.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / banjaluka.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

AD ’’GRAD’’ BIJELJINA: Dr Saša Lalić predsjednik Organizacionog odbora ’’Interagro 2024’’ – “ZEMLJA SE BRANI JER HRANI, KAO MAJKA’’ (foto)

“ZEMLJA SE BRANI JER HRANI, KAO MAJKA’’ U sali za sastanke AD“GRAD“ , održana je prva sjednica sa konstitutivnim...

“Z Marketi” otvorili vrata svog najnovijeg objekta u Račanskoj ulici u Bijeljini (foto,video)

“Z Marketi” vodeći lanac supermarketa poznat po svojoj širokoj ponudi kvalitetnih proizvoda, danas je otvorio vrata svog najnovijeg...

Đurđević, predsjednik SG Bijeljina, otvorio Vaskršnju izložbu članova Udruženja likovnih umjetnika „Sveti Luka“ (foto)

Predsjednik Skupštine grada Bijeljina Aleksandar Đurđević svečano je otvorio Vaskršnju izložbu članova Udruženja likovnih umjetnika ''Sveti Luka'' iz...

DODIK: Igranka muslimana obiće se o glavu BiH (foto)

Igranka koju su priredili bosanski muslimani po pitanju članstva samoproglašenog Kosova u Savjetu Evrope na kraju će se...