MARKOVIĆ, PDP: Poljoprivrednici ne smiju biti prepušteni sami sebi, niti potcijenjeni

Datum:

Share post:

– Aktuelni režim je za posljednje četiri godine raselio više ljudi, nego što je otišlo za četiri godine trajanja rata. Od naše zemlje su stvorili zemlju kriminala, nesigurnosti, nezaposlenosti i urušenih institucija. Selo zamire, a poljoprivrednici se muče da svoje proizvode plasiraju na tržište – rekao je Slaviša Marković, nosilac liste PDP-a za Narodnu skupštinu Republike Srpske za Izbornu jedinicu 6.

Marković kaže da će jedna od njegovih prvih aktivnost u novom sazivu Narodne skupštine Republike Srpske biti inicijativa o promjeni zakona o poljoprivrednom zemljištu, pravilnika o podsticajima, kao i revizija koncesionih ugovora o zakupu zemljišta.

– Poznato je da se zemljište u vlasništvu Republike Srpske daje u zakup uglavnom onima bliskim ražimu, poput pomoćnika pojedinih pomoćnika ministara. Mnogi od njih nemaju ama baš nikakve veze sa poljoprivredom, ali u zakupu imaju na desetine hektara zamljišta. Ima i onih koji licitiraju u ime trećih lica. Takva praksa mora da prestane i da se uvede red – rekao je Marković.

On je istakao da je potrebno da se sa mrtve tačke pokrene proces restitucije, kao jedan od uslova za ulazak u EU, ali da se ispravi istorijska nepravda prema vlasnicima zemljišta i njihovim naslednicima.

– Nerijetko je tim ljudima oduzeto zemljište ispred kućnog praga, a obrađuju ga zakupci ili PD Semberija i slične firme, a koje je su sada u vlasništvu privatnih lica bliskih sadašnjoj blasti. Podsticaji moraju biti predviđeni za sve registrovane poljoprivredne proizvođače, bilo da su to komercijalna ili nekomercijalna poljoprivredna gazdinstva. Proizvodnja hrane mora da bude prioritet, naročito kada se uzmu u obzir poremećaji na svjetskom tržištu, te poremećaji u proizvodnji izazvani klimatskim promjenama – kaže Marković.

TESTNA REKLAMA

Marković dodaje da Republika Srpska može i mora prvo da proizede dovoljno za svoje potrebe, da podstiče i organizuje poljoprivrednu, kao i svaku drugu proizvodnju, pa tek onda da razmišlja o uvozu.

– Ne smijemo biti robovi uvozničkih lobija. Proizvodnja mora biti organizovana, a otkup zagarantovan. Poljoprivrednici ne smiju biti prepušteni sami sebi, niti potcijenjeni. Regresirana cijena nafte po ovim tržišnim cjenama naftnih derivata nije od pomoći poljoprivrednicima, a kada se na to pridodaju cijene đubriva i sjemenskog materijala, mnogi poljoprivrednici će biti prinuđeni da odustanu od proizvodnje – poručuje Marković, saopštio je PDP.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com / banjaluka.net

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

STRUČNI UGAO: Izgradnja malih hidroelektrana na kanalskom sistemu u Semberiji

Osnovnu kanalsku mrežu na području Semberije čine primarni kanali: Glavni obodni kanal (GOK), Majevički obodni kanal (MOK) i...

Evropski parlament donio odluku: Uvodi se jedinstven punjač za mobilne uređaje

Evropski parlament usvojio je danas pravila o uvođenju jedinstvenog porta za punjenje mobilnih telefona, tablet uređaja i kamera...

Ljubiša Petrović na čelu organizovanog odlaska na proteste opozicije u Banjaluku (foto, video)

Danas je u Bijeljini organizovan odlazak na najavljene proteste opozicije u Banjaluku. Kako je rekao Gradonačelnik Bijeljine i...

SNSD BIJELJINA: Ljubiša Petrović poziva na bojkot NSRS – DA LI SI SVJESTAN ŠTA RADIŠ?

Saopštenje GrO SNSD Bijeljina prenosimo u cjelosti: "Savezu nezavisnih socijaldemokrata je samo na tri biračka mjesta u Bijeljini upisano...