Slaviša Marković, poslanik PDP u NSRS, prisustvovao je današnjem sastanku poljoprivrednika sa predstavnicima Gradske uprave, odnosno, Gradonačelnikom Petrovićem.

Marković je još jednom direktno prozvao ministra Minića i prisutnog pomoćnika ministra, Sašu Lalića, da konačno započnu konkretne radnje pri ministarstvu.

 „Danas država strada zbog pojedinca“

„Tada je bilo aktuelno pitanje prebrojavanja svinja i prisustvo kontrolnih organa iz inspekcijskog nadzora gdje su određeni poljoprivrednici negodovali na sve to. Drago mi je da je gospodin Lalić tu, jer sam ja rekao da se ne može desiti da pojedinci budu jači od države i to i danas tvrdim ovde. Nekada su pojedinci bili za državu, a danas država strada zbog pojedinaca, jer su se oni stavili u funkciju njih i i rekao sam tad, a i danas odgovorno tvrdim, a to ću dokumentovati na jednoj od narednih sjednica NS, da su pojedinci enormne cifre kroz podsticaje ostvarivali, a vidjećete kako je to išlo. Kada sve te podatke iznesem, biće jako interesantno za sve vas ovde, ko su ti pojedinci koji su učestvovali direktno u pravljenju Pravilnika o podsticajima“, rekao je Marković.

Kako kaže Marković, Pravilnici su pravljeni u skladu sa potrebama određenih poljoprivrednika, uz podršku pomoćnika ministra i u saradnji sa bivšim ministrom.

Govoreći o davanju državnog zemljišta u zakup pojedincima, Marković je istakao da su upravo takvi pojedinci napravili enormna bogatstva za kratko vrijeme. On smatra da poljoprivrednici koji imaju jedan kamion i traktor i 30 dunuma zemlje, ne mogu da pariraju pojedincima koji su se obogatili na račun države.

„Ova vlast je sistemski uništila male poljoprivredne proizvođače, a da se se pravili veliki poljoprivredni proizvođači koji su njih davili. Tražim od Vas, pomoćniče ministra, ponovo, da na sljedećoj sjednici NS dostavite spisak deset najvećih poljoprivrednih proizvođača koji su obrađivali zemlju u Semberiji, koji su koristili koncesiju državne zemlje, iznose podsticaja, koliko su ostvarivali i vidjećete, kada donesemo to u Semberiju i kada to ljudi vide, to je pravo ogledalo kako ova vlast i SNSD pomaže poljoprivrednim proizvođačima“, kaže Marković.

„Gradonačelniče, deblokirajte Agrarni fond, sada je pravo vrijeme“

Marković je takođe upitao Gradonačelnika zašto nije učinio ništa po pitanju deblokade Agrarnog fonda.

„Jedna smo od rijetkih lokalnih zajednica koja ima Agrarni fond. Za mene je neshvaljivo da mjesec, mjesec i po dana skupštinska većina predvođena SNSD-om ima direktora Argarnog fonda, ima Upravni odbor. To je isto kao da u vrijeme korone imate blokiran Dom zdravlja. Gdje narod da se liječi? Znači, deblokirajte Agrarni fond, stavite ga u funkciju poljoprivrednih proizvođača, sad u ovom momentu Agrarni fond treba da odgovori tim zadacima. Da li u vidu podsticaja, pomoći, ali može i edukativno. Sva pitanja koja su ovde poljoprivrednici postavili, traže edukativne odgovore“, rekao je Marković, te pozvao javno pomoćnika ministra, Sašu Lalića da zakaže sastanak sa poljoprivrednicima, te da pozove ministra Košarca, koji je, kako kaže Marković, najodgovorniji za trenutno stanje.

Marković je još jednom istakao da je sada pravo vrijeme da Agrarni fond odgovori zadatku.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име