Slaviša Marković, narodni poslanik PDP u NSRS, istakao je da mu u Izvještaju o izvršenju budžeta za 2023.godinu, posebno smeta stavka koja govori o javnim investicijama u Republici Srpskoj.

Marković je naveo da Grad Bijeljina nema ni jednu investiciju koja se finansira iz budžeta Srpske.

„Kada pogledate sve ovi gradovi koji su ovdje nabrojani, Doboj, Banja Luka, teniski tereni u Banja Luci, zdravstvene ustanove u Republici Srpskoj, izgradnja i sanacija kanala u opštini Modriča i niz drugih projekata… Gad Bijeljina je drugi grad po veličini u Republici Srpskoj i zaista je poražavajuće da u 2023. godini od čitavog budžeta za Bijeljinu nije bila nijedna kapitalna investicija. To je najbolji odnos kako ova Vlada gleda prema Bijeljini i kako se ophodi prema Semberiji“, rekao je Marković, te dodao da ni u prošloj godini nije izdvojena nijedna marka za Bijeljinu.

On je naveo da je takav odnos poražavajući za sve koji žive u Semberiji, jer se Vlada prema njima, kako kaže Marković, ophodi kao da su građani drugog reda.

„Bez obzira na političke razlike koje trenutno postoje između rukovodstva na području grada Bijeljina i Vlade Republike Srpske, građani Bijeljine ne smiju biti oštećeni po pitanju bilo kakvih sredstava i ovih kapitalnih investicija. Zaista je poražavajuće da u ovom Izveštaju u kome vi pokazujete gdje ste vršili određene kapitalne investicije u Republici Srpskoj, da nijedna konvertibilna marka nije otišla u Bijeljinu i Semberiju i to treba da znaju građani Semberije i Bijeljine i poslanici koji dolaze iz naše Izborne jedinice“, rekao je Marković.

On je istakao da su takođe poražavajuće obaveze i garancije koje pojedina preduzeća imaju kada su u pitanju njihova zaduženja.

„Kroz ove obaveze i garancije koje su izdate tim preduzećima se stvaraju dodatne obaveze i za Vladu Republike Srpske i za sve građane. Između ostalog, ne govorimo samo o javnom dugu i ukupnom dugu generalno Vlade Republike Srpske. Sve to zajedno kada saberemo dolazi do novih dugovanja u iznosu negdje oko 180 miliona konvertibilnih maraka, gdje je Vlada Republike Srpske bila garant za njihova kreditna zaduženja. Sada ću pobrojati preduzeća, s obzirom da često imamo situaciju da i predsjednik Vlade i pojedini ministri pričaju kako je stabilno stanje u Republici Srpskoj. A kako je stanje u Republici Srpskoj, najbolje će vam pokazati ovi sad pokazatelji koji govore o zaduženjima javnih institucija u Republici Srpskoj. Elektroprivreda Republike Srpske Trebinje, 30 miliona prošle godine se zadužila sa garancijom Vlade Republike Srpske. Elektroprivreda Republike Srpske Trebinje takođe novo kreditno zaduženje u iznosu od još 30 miliona konvertibilnih maraka. Javna ustanova Zavod za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju dr Miroslav Zotović, 25 miliona. Zatim Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske 10 miliona. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kod poslovne banke MFK dodatnih 5 miliona.  Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske kod Naše banke dodatnih 5 miliona. Sarajevo gas, Istočno Sarajevo kod poslovne banke Nova banka dodatnih 5,9 miliona. Javni fond za dječju zaštitu NLB banka 5 miliona. Javna zdravstvena ustanova Bolnica Sveti apostol Luka Doboj, dodatnih 5 miliona.  AD Olimpijski centar Jahorina Pale kod banke Alta banka 4,7 miliona eura, znači blizu 10 miliona maraka. Fond za zaštitu životne sredine, dodatnih 4,5 miliona, znači nepunih 10 miliona. Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske dodatnih 10 miliona. Ovo je najbolji pokazatelj kako posluju državna preduzeća u Republici Srpskoj“, objasnio je Marković.

Kako kaže Marković, prema ovim procjenama, dug neizmirenih obaveza za prošlu godinu iznosi blizu pola milijarde dugovanja.

Govoreći o kreditnim zaduženjima, Marković je iskoristio priliku da upozori na još jedno kreditno zaduženje koje će se desiti u narednih par dana.

„Radi se o jednoj emisiji obveznica, koju će uraditi Elektrokrajna Republike Srpske, odnosno Elektrokrajna Banja Luka, gdje planiraju jednu emisiju obveznica u iznosu od 10 miliona konvertibilnih maraka. To je u procesu sad pripreme, a da stvar bude još gora, za zalog za tu emisiju obveznica biće zgrada Elektroprivrede u centru grada u Banja Luci“, rekao je Marković.

Na kraju izlaganja, Marković je uputio pitanje ministru finansija, Zori Vidović, da li informacija o novom zaduženju istina ili ne.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: desavanjaubijeljini.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име