Marihuana-porok ili lijek?

Datum:

Share post:

Svjetska zdravstvena organizacija predložila je da se kanabis izbriše sa liste opasnih droga uz obrazloženje da je njegova upotreba u medicinske svrhe korisna. Ovaj prijedlog iznenadio je mnoge svjetske stručnjake, a njemu se govorilo i na sjednici Komisije za droge UN u Beču. Sa druge strane, u Skupštini Srbije nije prošao Prijedlog legalizacije kanabisa u medicinske svrhe.

Marihuana – porok ili lijek. To je dilema koja već godinama izaziva polemike stručnjaka. Iako mnogi tvrde da je ona spas bolesnima od raka, multipla skleroze, hepatitisa, dio struke, ipak, u moć liječenja ulja kanabisa ne vjeruje, piše RTS.

Rusija protiv, mnoge zemlje EU već legalizovale
U ideju o legalizaciji marihuane ne vjeruje ni Rusija, koja je na sjednici Komisije za narkotike UN istakla da legalizacija marihuane otvara vrata pakla.

– Veliku zabrinutost izaziva to što je jedan broj zemalja legalizovao upotrebu kanabisa pod izgovorom da je to u medicinske i rekreativne svrhe. To je direktan put u narkotički pakao. Pokušaji da se nađe opravdanje da je to pitanje zaštite ljudskih prava ne mogu da izdrže kritiku – istakao je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije.

TESTNA REKLAMA

S druge strane upotreba kanabisa u medicinske svrhe legalizovana je u 13 država Evropske unije, i u većini država SAD.

U Srbiji derivati kanabisa imaju ilegalni status, a mišljenja o njihovom ozakonjenju su podijeljena.

Foto: MUP Srbije/Promo

Dr Dimitrijević: Kanabis stvara i zloupotrebu i zavisnost
– Kanabis stvara i zloupotrebu i zavisnost, nije bitno u kojoj mjeri – da li je to više izražena zavisnost psihološka ili fizička. Sa druge strane postoje kanabis psihoze – jasno definisana psihotična stanja koja se dešavaju poslije čak i jedne upotrebe kanabisa – objašnjava prof. dr Ivan Dimitrijević sa Klinike za psihijatriju KCS-a.

Miloš Simić, predsjednik socijal-kanabis kluba “Beograd” navodi da u tom udruženju ima na desetine teško bolesnih ljudi, koji, kako kaže, zahvaljujući upotrebi kanabisa, sada normalno funkcionišu i rade.

– U našem udruženju ima desetine i desetine teško bolesnih od multipla skleroze, reumatino artritisa, ostalih autoimunih oboljenja koji danas potpuno normalno funkcionišu, zdravi su, porodični ljudi, rade isključivo zahvaljujući kanabisu – navodi Simić.

Marihuana u Hrvatskoj legalna u medicinske svrhe
Iako kanabis legalno može da se kupi samo nekoliko sati vožnje od Beograda, u susjednoj Hrvatskoj, kod nas su svi dosadašnji pokušaji zagovornika te ideje su propali.

– Po statistici koju je radi Ministarstvo zdravlja 2014. godine u Srbiji ima oko pola miliona korisnika kanabisa. Mi smo dali prijedlog da svako seosko domaćinstvo ima pravo na zasad pet ari pod staklenikom sorte za medicinsku upotrebu. Za koju bi država imala obavezu da otkupi ili ako želi da to prepusti privatnim preduzimačima – navodi Simić.

Kanabis neistraženo područje
– Nema vjerodostojnih podataka, nema ozbiljnih studija koje se bave potvrdom pojedinih efekata, pa prema tome, dokle god postoji nerješeno pitanje u naučnom i stručnom smislu o tome da li je nešto dobro ili loše, ne treba to koristiti kao jednu metodu koja će biti primjenjena kod svih ljudi – ističe Dimitrijević.

Širom svijeta zemlje su počele da mijenjaju zakone o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, pa su se spisku onih gdje je to dozvoljeno posljednje pridružile Tajland i Kipar.

S druge strane krajem prošle godine muškarcu u Maleziji je izrečena smrtna kazna za prodaju ulja kanabisa, a na ostrvu Bali, Britancu prijeti zatvor do 15 godina jer je kod sebe imao to ulje.

Izvor: blic.rs

 

 

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

spot_img

POVEZANE VIJESTI

Fijakerijada povodom slave Grada Bijeljina

Na Gradskom trgu u Bijeljini, danas je povodom slave Grada Bijeljina održana fijakerijada u organizaciji Konjičkog kluba „Semberija“...

Narednih dana u RS će pojeftiniti gorivo

Na benzinskim pumpama u Republici Srpskoj benzin će narednih dana pojeftiniti do 12, a dizel do osam feninga...

Zlatko Maksimović prisustvovao svetoj arhijerejskoj liturgiji povodom slave Grada Bijeljina

Povodom obilježavanja slave Grada Svetog Pantelejmona, jutros je sa početkom u 10 časova, služena sveta arhijerejska liturgija u...

DODIK: Poziv građanima i preduzećima da se upoznaju sa instaliranjem solarnih panela

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik pozvao je domaćinstva i preduzeća da se u narednom periodu upoznaju s...