„MARATON ZA ŽIVOT“ Marko će trčati 1.400 kilometara kroz pustinju Maroka kako bi pomogao bolesnom dječaku Maksimu (foto)

Datum:

Share post:

Marko Nikolić (36) iz Vranja, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja i fitnes menadžer koji već pet godina živi i radi u Kuvajtu spreman je za novi, nevjerovatan, humanitarni poduhvat.

On planira da pretrči 1.400 kilometara kroz pustinju u Maroku, kako bi pomogao teško oboljelom petogodišnjem dječaku iz Niša Maksimu Milenkoviću da sakupi preostalih 80.000 evra za terapiju koja mu život znači. Novu humanitarnu misiju nazvao je “Maraton za život”.

– Početkom decembra ove godine probaću da pretrčim pustinju u Maroku. Krenuću iz grada Dahla, a plan je da nakon 15 do 20 dana stignem do Marakeša, zavisno od situacije. Ako nešto ne bude išlo po planu neću odustati, ne vraćam se kući dok ne pređem cijelu distancu. Sa mnom će biti Marko Perović i Dušan Crnobrnja, koji će me pratiti biciklima i nositi svu opremu – priča Nikolić.

Muškarac trči
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Marko kaže da humanitarna akcija ima za cilj sakupljanje novca za liječenje Maksima Milenkovića koji ima rijetku mutaciju gena i jedini je u Srbiji sa tom bolešću.

– Bolest je rijetka i progresivna. Oduzela je dječaku sve sposobnosti. Ne može da hoda, ne govori, hrani se putem gastrostome. Imao je poteškoće sa disanjem zbog čega je često bio hospitalizovan i životno ugrožen. Bolest mu malo po malo oduzima sve funkcije pa je od samostalnog disanja došao do disanja putem traheokanile. Prije dva mjeseca je operisan i sada diše preko kanile. Maksim ima brata i sestru koji svakodnevno prolaze kroz sve te poteškoće i životne ispite jer porodica često posjećuje bolnice i često Maksimu bude loše – navodi Marko.

Ovaj humani sportista kaže da Maksim ima šansu jer u Berlinu rade na genetskoj terapiji za njega i da je zato ušao u procedure ispitivanja kako bi mogao da je primi.

– Procedura traje od dvije do tri godine. Već je prošlo dvije godine i potrebno je da se uplati ostatak novca otprilike za šest mjeseci jer se tako i uklapa sa završetkom istraživanja pravljenjem terapije. Za pacijente sa mutacijom gena ne postoji određeni životni vijek jer je bolest veoma teška. Jedan doktor mu je prošle godine davao šanse da će da preživi 24 časa, ali se Maksim hvala Bogu izborio. I doktor nam je rekao da sljedeća takva kriza može da se dogodi za mjesec dana, dva mjeseca, možda i godinu dana, i da Maksimova pluća neće izdržati takvu krizu jer su slaba. Maksim je poput biljke jer ništa ne može sam, ne okreće se, ne pomjera ručice, ne pokreće noge, slabo otvara oči. Maksimu ostaje svega šest mjeseci da sakupi novac za liječenje. Moramo mu pomoći u tome, najjednostavniji način je slanje poruke 61 na SMS broj 3800 – kaže Marko.

Humanitarna pomoć za Maksima Milentijevića
FOTO: USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Priprema se godinu dana

Nikolić se povjerava da se sprema već više od godinu dana za ovaj istorijski poduhvat.

– Ne razmišljam o tome da odustanem. Idem do kraja bez obzira šta god da se desi. Moramo sakupiti novac za Maksimovo liječenje. Daću sve od sebe, svaki atom svoje snage, vjerujem u Boga i vjerujem da ćemo i ovoga puta uspjeti kao što smo 2018. godine spasili malu bebu Teodoru, kada sam pretrčao 1.000 kilometara od Niša do Atine. Biće teško, ali i ne razmišljam o tome. Ako izdržim, uspjeću – kaže Marko.

Popeo se na Kilimandžaro da pomogne Vranjankama

Poslije četvorodnevnog uspona Marko Nikolić je 7. juna 2023. godine osvojio “Uhuru Peak” (5.895 metara), najviši vrh Kilimandžara. Marko je u uspon na “krov Afrike” krenuo kako bi pomogao Vranjankama, Adrijani Simeonovoj, Nadici Stošić i Snežani Stanković da sakupe novac za liječenje. Njegov podvig je utoliko veći jer je uspio da se na najvišu kotu Afrike popne sa rancem teškim 23 kilograma, piše Blic.

Trčao 1.000 kilometara za bebu Teodoru

Prije pet godina, u avgustu 2018. godine Marko Nikolić je izveo svoju prvu humanitarnu akciju. On je tada pretrčao 1.000 kilometara od Niša, gdje je živio, do Atine u Grčkoj. To je učinio kako bi skrenuo pažnju javnosti i apelovao na sve ljude dobre volje da pomognu u sakupljanju 50.000 evra za liječenje tada jednogodišnje Teodore Cvetanović iz Aleksinca.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: srpskainfo.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име

POVEZANE VIJESTI

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava – Porodica Gajić iz Gornjeg Crnjelova već 25 godina razvija svoju farmu muznih...

Pouzdana partnerstva i podrška ključni za uspjeh i održivost domaćih gazdinstava Farmer Ljubomir Gajić širi svoje gazdinstvo zahvaljujući...

„Mačak u čizmama i zli čarobnjak“ – besplatna predstava za najmlađe 27. septembra u Centru za kulturu „Semberija“

Povodom dječije sedmice Centar za kulturu u saradnji sa udruženjem "Ceca i deca" poklanjaju besplatnu predstavu za sve...

Na današnji dan – 25. septembar

Danas je ponedjeljak, 25. septembar, 268. dan 2023. Do kraja godine ima 97 dana. 1493. - Španski moreplovac italijanskog...

Dnevni horoskop za 25. septembar

OVAN POSAO: Morate razviti bolju komunikaciju sa nadređenima. Mnogi od njih žele da vam nametnu svoju volju. To vas nervira. LJUBAV: Za...