Na današnji dan, sada već davne 1963. godine, otpočelo je novo poglavlje bogate Zvezdine istorije – odigrana je prva utakmica na stadionu “Rajko Mitić”, popularnoj Marakani koja je u međuvremenu postala i ostala druga kuća svih navijača Fudbalskog kluba Crvena zvezda.

Prije tačno 61 godinu, 1. septembra 1963. godine, zvezdaši su pohitali ka Marakani. Čekali se u redu kako bi po prvi put ušli na novoizgrađeni stadion Crvene zvezde, kako bi bodrili svoje ljubimce u potpuno novom ambijentu, na stadionu u koji su sami, tokom izgradnje, utkali ljubav prema klubu.

„Prva na programu bila je utakmica pionira Crvene zvezde, kao svojevrsna uvertira, na kojoj aplauze za prvi gol na novom stadionu nisu štedeli zvezdaši, nakon što je Trifun Mihajlović zatresao mrežu. Usledilo je ono što su svi navijači dugo čekali. Postali su deo istorije kada su seniorski timovi Crvene zvezde i Rijeke izašli na teren. Bila je to prva utakmica na novom stadionu, koju je dodatno ulepšala činjenica da su crveno-beli trijumfovali 2:1. Strelac prvog gola za seniorski tim Crvene zvezde bio je Dušan Maravić“, saopšteno je iz FK Crvena zvezda.

Zbog grandioznosti, veličine i kapaciteta, kojim nije mnogo stadiona moglo da se pohvali, novoizgrađeni stadion je, po uzoru na brazilski u Rio de Žaneiru, sa ponosom ponio ime Marakana.

„Rekordna poseta na Marakani zabeležena je 23. aprila 1975. godine na meču protiv Ferencvaroša. Zvanično, utakmici je prisustvovalo 110.000 gledalaca. I danas se priča da je ogroman broj navijača ostao ispred kapija Marakane i bodrio naš tim. Od 2014. godine popularna Marakana nosi ime legende kluba, prve Zvezdine zvezde – Rajka Mitića. Na našem stadionu, u prethodnih nekoliko godina, renoviran je prostor od 500 kvadrata gde se uselio “Klub šampiona ”. Ugradnjom novih kapija na istočnoj i zapadnoj tribini, takozvanih češljeva, omogućili smo brži i sigurniji ulazak navijača na stadion. Zaleđen teren i uklanjanje snežnog pokrivača za nas su prošlost, pošto je uspostavljen sistem grejanja terena“, istakli su iz Zvezde i dodali:

„Zvezdaši su dobili još komfornija mesta na centralnom delu zapadne tribine, koja je nazvana po Siniši Mihajloviću, gde gledaoci imaju privilegiju da uz znatno veću udobnost prate voljeni klub. Prethodne godine su obeležene velikim infrastrukturnim radovima na našem stadionu, a značajan projekat je bio i pokretanje Zvezdine televizije. Izmenjen je i izgled atletske staze, a na severnoj i južnoj strani je ispisano i ime našeg trofejnog kluba – Crvena zvezda“.

Da Marakana sija još većim sjajem, čuveni tunel kroz koji su prošli mnogi vrhunski asovi evropskog i svjetskog fudbala dobio je novi izgled – spoj fudbala i umjetnosti, uz to i sjajne zuvučne efekte, koji svim posjetiocima Marakana ture pružaju nevjerovatan doživljaj. Tunel je oslikao veliki zvezdaš i umjetnik, član kluba, koji je na taj način dao poseban pečat stadionu.

Dešavanja u Bijeljini
Izvor: nezavisne.com

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име